Teodorovici, despre Uniunea Pieţelor de Capital: S-a ajuns la un acord politic pe 9 dosare, în 3 luni

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat, vineri seara, stadiul discuţiilor privind Uniunea Pieţelor de Capital (UPC), discuţii care au avut loc la Bucureşti, în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).

422 afişări
Imaginea articolului Teodorovici, despre Uniunea Pieţelor de Capital: S-a ajuns la un acord politic pe 9 dosare, în 3 luni

Teodorovici, despre Uniunea Pieţelor de Capital: S-a ajuns la un acord politic pe 9 dosare,în 3 luni

„În doar trei luni, am ajuns la un acord politic cu Parlamentul European pe nouă dosare în acest domeniu şi încă patru dosare sunt în negocieri intense. Angajamentul nostru ca Preşedinţie a Consiliului UE este să continuăm să lucrăm atât cu Parlamentul European, cât şi cu Comisia Europeană, în următoarele zile, pentru propunerile legislative care mai sunt în lucru. În acelaşi timp, pentru a avea blocurile de bază ale UPC înainte de încheierea mandatului acestei comisii, octombrie 2019, Comisia Europeană a propus o serie de iniţiative – inclusive legislative, procedurale şi de piaţă. S-au făcut paşi semnificativi pentru atingerea obiectivelor uniunii pieţelor de capital. Cu şapte luni până la termen limită, peste jumătate dintre propunerile legislative incluse în Planul UPC, numeroase fiind destinate unei economii verzi, au fost deja adoptate sau aşteaptă să fie adoptate de către Parlamentul European”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă, de la finalul primei zile a reuniunii ECOFIN.

Prima zi a ECOFIN găzduit de Preşedinţia română, la Bucureşti, a început cu două reuniuni, una a Eurogrup, iar a doua a Eurogrup extins. Prânzul de lucru al miniştrilor de finanţe a fost dedicat cadrului financiar multianual, aceştia fiind interesaţi în mod deosebit de realizarea „Semestrului European”, de Pactul de Stabilitate şi Creştere şi de noile resurse proprii de creştere.

„Noua perioadă de programare a bugetului european pentru şapte ani trebuie să fie stabilită cu atenţie şi trebuie să ne coordonăm priorităţile la nivel naţional şi european, în timp ce privim cu atenţie condiţiile economice. Cadrul Financiar Multianual conţine deja dispoziţii pentru a se asigura că finanţarea europeană deserveşte obiectivele financiare generale ale UE şi nu este subminat de politici financiare şi fiscale nesănătoase. Ghidul de investiţii inclus în recomandările specifice la nivel de ţară susţine atât procesul de atât procesul de programare, cât şi obiectivele pe termen mediu, oferind o strategie pentru folosirea fondurilor europene şi susţinerea diverselor zone de investiţii”, a declarat Eugen Teodorovici.

Preşedinţia română la Consiliul UE a invitat la discuţii şi partenerii sociali, în cadrul unei dezbateri aprofundate la nivelul miniştrilor de Finanţelor din statele UE. Propunerea a fost acceptată, iar la întâlnire au participat Confederaţia Sindicatelor Europene, Centrul european pentru întreprinderi cu participare publică, Small Entreprises United şi Business Europe. Aceste discuţii au vizat şapte teme: inovarea, schimbarea climatică, convergenţa în UE şi consolidarea relaţiilor între statele membre care fac şi care nu fac parte din zona euro, întărirea rezistenţei economice prin stimularea investiţiilor şi a reformelor structurale.

„Agenda europeană a creşterii economice trebuie să se ocupe de problema diferenţelor de dezvoltare regională, în condiţiile în care convergenţa este esenţială în UE. Preşedinţia română spune în motto-ul ei că o valoare comună europeană este coeziunea, şi de aceea acordăm un interes deosebit soluţiilor pentru eliminarea acestor divergenţe. Trebuie să explorăm mai multe arii din perspectivă instituţională: să reducem birocraţia la nivel european; să facem ca instituţiile europene să fie mai flexibile pentru a reacţiona mai rapid şi mai bine la nevoile cetăţenilor europeni. În plus, trebuie să dăm dovadă de răspundere în ceea ce priveşte cheltuielile administrative ale instituţiilor europene”, a punctat Teodorovici.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici