Teodorovici, după adoptarea OUG privind măsurile fiscale: Nu cred că va fi o retragere a investitorilor străini din România

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că nu crede că investitorii străini se vor retrage din România, după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsurile fiscale.

485 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, după adoptarea OUG privind măsurile fiscale: Nu cred că va fi o retragere a investitorilor străini din România

Teodorovici, după adoptarea OUG privind măsurile fiscale: Nu cred că va fi o retragere a investitorilor străini din România

Afirmaţia lui Eugen Teodorovici vine în contextul în care cancelarul Austriei Sebastian Kurz, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă firmele austriece ar putea pleca din România din cauza măsurilor fiscale anunţate, că Guvernul austriac nu le spune companiilor ce să facă, precizând că "sunt firme libere, care sunt pe piaţa liberă şi decid personal".

"Nu ştiu de unde aveţi traducerea. Eu vă spun că în discuţia pe care am avut-o cu doamna premier şi domnul cancelar, chiar au fost date câteva exemple şi s-a vorbit despre motivele pentru care să fie adoptată OUG şi din toate argumentele prezentate nu a existat niciun fel de reacţie decât că se înţelege o astfel de OUG. Nu cred că va fi o retragere a investitorilor străini din România. România este o piaţă atractivă", a afirmat ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Întrebat vineri la Palatul Cotroceni dacă are temere că introducerea unor noi taxe pentru sistemul bancar din România şi plafonarea preţului la gaze ar putea afecta companiile austriece, precum OMV sau Erste Bank, cancelarul austriac a spus că îşi face griji pentru mediu economic românesc, ca mediu de investiţii.

"Ca să fiu cinstit, eu nu îmi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme austriece sunt aici, în România, şi au investit aici, în România. Sunt firme mari, cum ar fi OMV sau cum ar fi Erste Bank, firme care lucrează în multe state. România este doar o parte mai mică a activităţii acestora. Ar putea - nu? - să îşi strângă lucrurile şi să plece, dar, ca să fiu cinstit, nu îmi fac griji pentru aceste firme. Dacă este să îmi fac griji, mi-aş face griji pentru mediul economic românesc, pentru România, ca mediu de investiţii. Pentru că de la anunţarea sau comunicarea acestor idei, înţeleg că s-au întâmplat lucruri la Bursa Română. Lucrurile au evoluat într-o anumită situaţie, s-au retras investitori. Retragerea de investitori străini înseamnă şi pierdere de locuri de muncă. Trebuie să ne gândim şi la asta.

Anumite modele de stabilire a impozitelor influenţează preţurile finale la consumatori. Deci eu zic că este, sigur, util, dar aici depinde de cum va hotărî Guvernul român şi cum va hotărî Parlamentul. Eu zic că dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, atunci ar trebui, sau ar fi util, ca decidenţii să se gândească la nişte măsuri care nu doar sună bine, ci care să fie efective, deci nu să se ajungă ca, la finalul zilei, oamenii să nu îşi mai poată permite nişte preţuri. Sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă, pentru că un investitor a hotărât să îşi strângă lucrurile şi să plece. Sau să nu conducă la situaţii în care atunci când cineva se gândeşte dacă să investească în România, să se gândească de mai multe ori decât în mod obişnuit. România a avut o creştere economică foarte bună în ultimii ani, 4%, deci nu cred că pot să apară dificultăţi pentru noi, ci pentru oamenii mici", a afirmat Sebastian Kurz.

Chestionat în ce măsură noile reglementări fiscale de introducere a unor noi taxe ar determina companiile austrice să plece din România, oficialul străin a spus că acestea decid singure acest lucru şi că piaţa e mare, fiind zone precum Asia, Africa, unde să poată lucra firmele mari.

"Acestea nu sunt firme cărora Guvernul austriac să le spună ce să facă. Sunt firme libere, care sunt pe piaţa liberă şi decid personal. Uitaţi-vă în lumea întreagă. Piaţa lumii e mare. Nu vorbim doar de Europa, ne gândim şi la Asia, la Africa, la alte zone ale lumii, unde pot să lucreze firmele mari. Deci firmele acestea nu sunt obligate sau nu sunt legate de o anumită ţară sau de activitatea într-o anumită ţară. Sigur că o politică atractivă întotdeauna atrage firmele şi investiţii, dar când situaţia fiscală este nesigură, când există o anumită situaţie în care se încearcă impunerea unor lucruri, se mai schimbă situaţia. Sigur, nu e lucrul pe care să-l decid eu aici, nu? Firmele au multe pieţe pe care pot activa. Eu mă gândesc la locurile de muncă, la oamenii care să zicem că ar risca să-şi piardă sursa de venit dacă în sistemul bancar, în domeniul gazelor naturale se produc nişte efecte. Deci atunci când se ia o decizie, e bine şi în România ca decizia să aibă în vedere şi ceea ce va întâmpla în final. Avem cu situaţia de la bursă deja un exemplu de ceea ce se poate petrece", a conchis Kurz.

Cancelarul austriac Sebastina Kurz a efectuat, vineri, o vizită la Bucureşti, unde a avut întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă. Vizita a avut loc în marja preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, deţinută în prezent de Austria.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici