Ţigările se scumpesc în 2009

Primele majorări de accize la tutun şi alcool vor fi aplicate de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de ţigarete, cu 11 euro/ hl la produsele alcoolice fermentate şi sigilate şi 13,96 euro/hl la restul băuturilor alcoolice, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

253 afișări
Imaginea articolului Ţigările se scumpesc în 2009

Ţigarile se scumpesc în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru accizele la tutun se va aplica o nouă majorare începând cu 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de ţigarete.

Iniţial, Pogea a spus că acciza la tutun va creştere cu 14 euro în acest an, prin majorarea în două tranşe egale de câte 7 euro la mia de ţigarete, una aplicabilă de la 1 martie şi alta de la 1 august.

El consideră că impactul asupra preţului de vânzare a unui pachet de ţigări va fi nesemnificativ, dar nu a precizat care va fi scumpirea medie rezultată după fiecare majorare de acciză.

Guvernul a decis în luna ianuarie să devanseze calendarul convenit cu Uniunea Europeană privind accizele la tutun şi alcool, şi să aducă aceste taxe încă din acest an la nivelul prevăzut pentru 2010.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală la mia de ţigarete, valabilă de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include şi taxa pe viciu, în valoare de 10 euro.

Pe de altă parte, producătorii de ţigarete Japan Tobacco International (JTI) şi British American Tobacco (BAT) România susţin că majorarea, în perioada următoare, a accizei la tutun la nivelul anului 2010 ar determina scumpiri de circa 50% ale produselor şi creşterea contrabandei la 30% din piaţă.

Conform JTI, calendarul de creştere a accizelor până în 2010 negociat cu UE a fost deja devansat cu un an, prin introducerea taxei pe viciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici