Ţiriac, despre problemele României: Suntem amorfi şi am greşit orientându-ne exlusiv către Vest

România a devenit o ţară "liniştită", despre care nu mai vorbeşte nimeni, iar una dintre greşelile majore din ultimii douăzeci de ani a fost orientarea exclusivă către Vest, fiind ignorate China, Rusia şi alţi parteneri tradiţionali, afirmă omul de afaceri Ion Ţiriac.

89 afișări
Imaginea articolului Ţiriac, despre problemele României: Suntem amorfi şi am greşit orientându-ne exlusiv către Vest

Ţiriac, despre problemele României: Suntem amorfi şi am greşit orientându-ne exlusiv către Vest (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Am ajuns amorfi. Nu mai discută nimeni de noi. Am fost la târgul de automobile acum două zile, am fost invitat la o cină cu 50 de oaspeţi, începând de la domnul Peugeot, domnul Porsche, domnul Cartier, toţi care erau acolo: «Uite ce ţară liniştită aveţi! Nu se mai vorbeşte de ea»", a declarat Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

El a adăugat că o ţară nu trebuie să se izoleze, ci să dezvolte relaţiile internaţionale, atât la nivel politic, cât şi la nivel de afaceri.

"Există o treabă care la noi se numeşte trafic de influenţă, iar pe peste tot în lume se numeşte lobbying. Există o treabă care la noi ar trebui să se numească relaţii internaţionale, iar la ceilalţi se numesc călătorii normale. Nu se poate să nu ai o relaţie cu omonimul tău, sinonimul tău, sau cum vreţi să-i spuneţi, omul de pe partea cealaltă, la Londra, la Paris sau la Madrid, pentru că altfel trăieşti şi te izolezi", a spus Ţiriac.

La remarca moderatorului, care a evidenţiat lipsa delegaţiilor externe ale premierului Emil Boc, Ţiriac a răspuns că nu-l poate critica pe primul-minstru, dar apreciază că acesta a făcut o greşeală.

"Slavă Domnului că ne-am terminat sloganul că ne vindem ţara. Acum nu ne-o mai vindem, ţara rămâne aici. Uite că chinezii au cumpărat jumătate din SUA şi toată Africa, şi nimic nu s-a mutat de la New York. Tot la New York e toata treaba", a spus omul de afaceri.

El apreciază că investitorii pot fi atraşi nu prin nivelul taxelor, ci prin eliminarea birocraţiei.

"Ne-au băgat în UE, ne-au băgat în NATO, tare aş prefera să intru singur în Schengen, când voi fi pregătit, nu să ne bage iarăşi cineva. Nu mai este riscul nici politic, nici de ţară, suntem înăuntru, dar cineva ar trebui oarecum să facă aceste relaţii multilaterale, nu spun bilaterale", a afirmat Ţiriac.

El a adăugat că una dintre "greşelile fatale" făcute de România în ultimii 20 de ani a fost faptul că s-a orientat doar către Vest.

"Am uitat oare pieţele din Est? A dispărut China? A dispărut Rusia? Au dispărut toate celelalte republici cu care am avut istoric relaţii?", a întrebat retoric omul de afaceri.

Întrebat dacă are afaceri cu China, el a afirmat că este prea bătrân, dar dacă ar avea 30 de ani "mâine dimineaţă" ar fi acolo, fiind interesat de orice tip de business.

El a rememorat un episod din perioada mandatului de ministru de externe al lui Mircea Geoană, când la o întâlnire cu o delegaţie chineză la care a participat, un reprezentant al Chinei a afirmat: "Măi fraţilor, eu ţara asta n-o înteleg! Noi pe vremea lui Ceauşescu făceam 4-5-6 miliade, mai mult barter, dar făceam acest comerţ cu voi, astăzi facem 300 de milioane. Măi baieţi, unde sunt tractoarele alea minunate (...)? Ceva trebuie să produceţi! Produceţi cuie! Cumpăr toate cuiele pe care le produceţi, scobitori, tot!".

Ţiriac a punctat că nu politicienii trebuie să deschisă toate uşile, ci şi oamenii de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici