Toate grupurile bancare prezente în România vor înregistra profit în 2009

Toate grupurile bancare prezente în România vor avea profit în 2009, deşi, faţă de 2008, câştigul unor instituţii de credit ar urma să scadă chiar şi cu peste 90%, consideră mai mulţi analişti.

19 afișări
Imaginea articolului Toate grupurile bancare prezente în România vor înregistra profit în 2009

Toate grupurile bancare prezente în România vor înregistra profit în 2009 (Montaj foto)

Dintre cele 21 de instituţii de credit cu operaţiuni în statele europene emergente, vizate de un sondaj Reuters, doar trei ar urma să anunţe pierderi, respectiv Swedbank, VTB Bank, de 1,87 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro), şi KBC, de trei miliarde de euro.

Banca Transilvania va înregistra, potrivit analiştilor, cel mai mare declin al profitului, pentru anul 2009, dintre instituiţiile de credit active în România, respectiv 91%, la 35 milioane de lei (8,26 milioane euro), în timp ce în cazul Raiffeisen International şi OTP scăderea va fi de 72%, respectiv 61%, la 275 milioane de euro şi 118 miliarde de forinţi (434 milioane euro), ca urmare a rezultatelor negative ale operaţiunilor din Ucraina.

Profitul Erste Group în 2009 va scădea cu 47%, la 457 milioane de euro, câştigul UniCredit cu 58%, la 1,68 miliarde de euro, în timp ce Societe Generale va anunţa un declin de 32%, până la 1,36 miliarde de euro.

Băncile elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank şi EFG Eurobank vor raporta profituri mai mici cu 27%, 12% şi 34%, respectiv de 1,23 miliarde de euro, 452 milioane de euro şi 432 milioane de euro.

Pentru Millenium Bank, analiştii consultaţi de Reuters se aşteaptă la o scădere a profitului cu 69%, la 126 milioane de zloţi (29,57 milioane de euro).

Specialiştii din sectorul finaciar intervievaţi de Reuters consideră că băncile din statele europene emergente vor rămâne profitabile în trimestrul al doilea, în pofida avansului creditelor neperformante, susţinând încrederea investitorilor că pierderile, pentru anul 2009, în sectorul bancar sunt puţin probabile.

Aceste aşteptări au sprijinit cotaţia acţiunilor băncilor din regiune în ultima lună, iar titlurile instituţiilor de credit din Grecia, Austria şi Suedia, toate cu expunere semnificativă în Europa emergentă, au înregistrat creşteri peste media industriei europene de profil.

Însă, întrucât băncile amână asumarea costurilor rezultate din credite neperformante, iar şomajul şi insolvenţa abia au început să crească în Europa Centrală şi de Est, este prea devreme de concluzionat dacă au depăşit problemele sau perioada mai dificilă urmează.

"Trimestrul al doilea nu va evidenţia o înrăutăţire faţă de primul trimestru sau ultimele trei luni ale anului trecut, însă nu există claritate privind momentul şi amploarea recuperării economice, iar aceasta este o problemă importantă", a declarat Francois Boissin, analist bancar la compania Exane BNP Paribas.

Majoritatea băncilor se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să atingă un maxim în 2011, a adăugat el.

Economile din Europa Centrală şi de Est se vor contracta cu 5% în 2009, potrivit Fondului Monetar Internaţional, în timp ce în fostul spaţiu sovietic declinul va fi mai mare, respectiv de 5,8%, ca urmare a reducerii exporturilor către Europa de Vest şi a intrărilor de capital.

Impactul crizei creditelor este agravat de avansul sectorului bancar din ultimii ani, care a stat la baza creşterii economice din regiune în anii 2000-2008.

"Băncile se află în pragul unui grav ciclu de credite neperformante similar celui din Asia în 1998. Creditele neperformante vor creşte până la 15%, cu variaţii în funcţie de ţară şi segmentul de clienţi", au arătat specialiştii grupului financiar Morgan Stanley, într-un raport publicat săptămâna trecută.

Spre deosebire de activele toxice care au afectat rapid băncile occidentale, criza avansează mai încet în est.

Potrivit estimărilor Reuters, doar trei mari bănci din regiune vor înregistra pierderi în anul 2009.

"Ne aşteptăm ca sectorul bancar să înregistreze profit anul acesta", a declarat Matthias Siller, manager la compania Barings Asset Management, care administrează active de 1,8 miliarde de euro în Europa emergentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici