Toma Petcu: Centrul de management al apei grele este în curs de avizare, CNU îşi menţine activitatea

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat luni că a fost constituit un „Centru de management al apei grele” pentru valorificarea acestei resurse în urma falimentului RAAN.

462 afișări
Imaginea articolului Toma Petcu: Centrul de management al apei grele este în curs de avizare, CNU îşi menţine activitatea

Toma Petcu: Centrul de management al apei grele este în curs de avizare, CNU îşi menţine activitatea

„Am înfiinţat o nouă entitate care va prelua activitatea de management al apei grele de la RAAN (n.n.- Regia Autonomă a Activităţilor Nucleare), aflată în faliment şi în imposibilitatea de a mai conserva această resursă valoroasă a României. Suntem, în acest moment, în faza avizării interministeriale a Hotărârii de Guvern de organizare şi funcţionare a Centrului de management al apei grele”, a spus Toma Petcu, la conferinţa „Live Business” organizată de Economica Express.

Oficialul a precizat că imediat ce va fi aprobată Hotărârea de Guvern Centrul de management va fi funcţional.

„Am salvat pierderea unui miliard de euro şi, odată cu asta, ne-am păstrat aportul de capital la compania de proiect pentru reactoarele nucleare 3 şi 4”, a mai spus ministrul Energiei.

Toma Pectu a amintit şi de Compania Naţională a Uraniului (CNU): „Este una dintre companiile care fac parte din ciclul nuclear integrat al României. Vrem să păstrăm acest ciclu integrat. De aceea, am încercat să remediem o serie de greşeli făcute în ani, în acest sector. În cazul CNU, Ministerul Energiei a acordat, în 2017, a doua tranşă din ajutorul de salvare, fapt care a contribuit la menţinerea activităţii acestei companii”.

De asemenea, „CNU a încheiat tot în acest an un contract cu Rezervele Statului pentru livrarea de octoxid de uraniu. Fără discuţie, acesta va contribui la creşterea veniturilor companiei şi la menţinerea activităţii. Această fază este ultima din întregul proces”, a mai spus Toma Petcu.

În ceea ce priveşte creşterea capacităţii de generare a energiei electrice, ministrul Energiei a menţionat proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. „Subliniez că negocierile cu partenerii chinezi au fost intensificate în acest an. Doar în luna septembrie am avut 8 runde de negocieri, adică mai multe decât în întregul an 2016. Vrem ca până la finele acestui an să ne lămurim cum putem semna acordul investitorilor”, a menţionat Toma Petcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici