Top cinci trăsături care trebuie să se regăsească în profilul unui lider

Este analitic, ştie să comunice şi să îşi mobilieze echipa, are capacitatea de a inova şi livrează rezultatele de busi­ness cerute – acestea sunt trăsăturile care alcă­tuiesc profilul liderului ideal, spun experţii în resurse umane.

1831 afișări
Imaginea articolului Top cinci trăsături care trebuie să se regăsească în profilul unui lider

Top cinci trăsături care trebuie să se regăsească în profilul unui lider (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

„Inovaţia, orientarea spre nou trebuie să se afle printre caracteristicile oricărui lider,  indiferent de domeniul de activitate. Un lider care nu are capacitatea de inovaţie sau  care nu are dorinţa de a crea mereu ceva nou poate conduce organizaţia sau echipa pe care o coordonează în pragul declinului“, a explicat Simona Podgoreanu, expert în HR şi leadership în cadrul firmei de training Exec-Edu, în cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută pe tema managementului schimbării.

În opinia Simonei Podgoreanu, o altă caracteristică pe care trebuie să o aibă în prezent un lider este capacitatea de analiză, pentru că trebuie să fie capabil să analizeze şi să reorganizeze lucrurile rapid, în conformitate cu mediul de business aflat mereu în schimbare, potrivit ZF.

„De asemenea, un lider trebuie să fie un bun cunoscător al oamenilor, de aceea principala lui calitate trebuie să fie aceea de a mobiliza persoanele care îl înconjoară.“

De altfel, comunicarea a fost şi este esenţială pentru lideri, pentru că aceştia trebuie să comunice cu echipa pentru a-şi atinge obiectivele şi pentru a putea depăşi eventualele dificultăţi. „Feedbackul repre­zintă o parte importantă a comunicării dintre lider şi restul echipei, acesta ajută ca angajaţii să fie mereu informaţi cu privire la progresul lor. Fie că e pozitiv sau negativ, un lider  trebuie să aibă capacitatea de a transmite feedbackul de orice tip fără a se simţi inconfortabil faţă de echipa lui.“

În plus, orientarea pe rezultate şi planificarea sunt alte trăsături care trebuie să se regăsească în profilul liderului apreciat în mediul de business.

„Liderul trebuie să fie mereu orientat spre rezultate. El trebuie să aibă capacitatea de a face planuri de schimbări pe termen lung şi de a profita de orice oportunitate.“

Tipuri de lideri

În teorie, există mai multe tipuri de lideri în funcţie de comportamentul pe care îl adoptă faţă de business şi faţă de angajaţii cu care lucrează, iar acestea sunt conturate în funcţie de trăsăturile acestora, a mai spus Simona Podgoreanu.

Printre acestea se află: liderul antre­prenor (orientat spre acţiune şi inovaţie; iniţiază sau implementează proiecte noi şi le ur­mă­reşte simultan), liderul strateg (pune accent pe proces şi ideile inovatoare; are vedere în ansamblu, este orientat pe termen lung, dez­voltă o viziune şi strategii de implementare) şi liderul profesionist (este concentrat asupra ino­vaţiei şi a oamenilor; este cel mai bun în do­me­niul lui de expertiză, principala lui calitate este accea de a mobiliza persoanele din jurul său).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici