TOPUL Băncii Mondiale privind mediul de afaceri: România în urma Bulgariei. Clasamentul în Europa Centrală şi de Est

România s-a menţinut pe poziţia 72, din 185 de ţări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediţia precedentă a coborât şapte locuri.

863 afișări
Imaginea articolului TOPUL Băncii Mondiale privind mediul de afaceri: România în urma Bulgariei. Clasamentul în Europa Centrală şi de Est

TOPUL Băncii Mondiale privind mediul de afaceri: România în urma Bulgariei. Clasamentul în Europa Centrală şi de Est

În intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat în raportul instituţiei internaţionale, accesul la credit în România a devenit mai uşor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garanţii.

De asemenea, înfiinţarea unei afaceri a fost simplificată, prin reducerea timpului necesar pentru obţinerea cazierului fiscal de la agenţia de administraţie fiscală, se arată în raport.

Pentru a determina cât de uşor este să faci afaceri în statele analizate, BM analizează zece indicatori generali. România are poziţii internaţionale mai slabe ca anul trecut la înfiinţarea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţii, accesul la credite, protecţia investitorilor, impunerea clauzelor contractuale şi reglementarea insolvenţelor, în timp ce clasarea în privinţa plăţii taxelor s-a îmbunătăţit, iar cea referitoare la comerţul internaţional s-a menţinut.

România se plasează cel mai bine în rândul celor 185 de ţări la accesul la credite, locul 12, chiar dacă a fost devansată la acest capitol de 4 state faţă de raportul precedent.

După cât de uşor este să înfiinţezi o firmă, România se află pe 68, faţă de 63 în raportul anterior. Deschiderea unei afaceri în România necesită, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, în timp ce numărul de zile necesar a scăzut de la 14 la 10. De asemenea, costul începerii unei afaceri a coborât de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat în calcul de BM pentru România este de 7.910 dolari.

România este trasă în jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obţinerea permiselor de construcţie şi rezolvarea insolvenţelor, categorii la care ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului.

Faţă de anul anterior, România a coborât trei locuri în privinţa accesului la electricitate, de pe 165 pe 168. Numărul procedurilor necesare unei afaceri să obţină acces la curent electric a stagnat la 7, iar cel al zilelor la 223. Costul a urcat de la 556,9% din venitul mediu annual pe cap de locuitor la 584,2%. Poziţia României este cea mai slabă dintre ţările UE, unde media este 74, iar numărul de proceduri cel mai ridicat. Costul este, de asemenea, cel mai mare din spaţiul comunitar.

România se află pe 136 la nivel mondial în funcţie de cât de uşoară este plata taxelor pentru companii, comparativ cu 154 în anul anterior. Numărul de plăţi pe an a fost redus de la 113 la 41, iar cel al orelor necesare a coborât de la 222 la 216. Nivelul total al taxelor plătite din profit statului a coborât cu 0,2 puncte procentuale, la 44,2%. România este ultima dintre ţările UE atât în privinţa locului în topul Băncii Mondiale cât şi a numărului de taxe. La nivelul UE, media în privinţa numărului de taxe este 12.

Obţinerea permiselor de construcţii clasează România pe 129 la nivel global, compartiv cu 123 în anul anterior. Potrivit raportului BM, sunt necesare 15 proceduri pentru obţinerea unui permis de construcţie, faţă de 16 în urmă cu un an, însă durata s-a menţinut la 223 zile. Costul, calculat din venitul mediu annual pe cap de locuitor, a urcat de la 73% la 79,1%.

România a coborât în clasamentul internaţional şi la rezolvarea insolvenţelor, cu 5 poziţii, pe 102. Durata procesului şi costul ca procentaj din valoarea bunurilor firmei au rămas aceleaşi, de 3 ani şi 4 luni, respectiv 11%, în timp ce rata de recuperare a crescut de la 28,6 cenţi pe dolar la 29,2 cenţi. Poziţia României este ultima în rândul statelor UE, în timp ce rata de recuperare este cea mai slabă, comparativ cu media Europeană de 62,6%.

Atât la înregistarea proprietăţilor cât şi la comerţul internaţional, România s-a situate pe 72, aceeaşi poziţie ca cea din clasamentul general. Dacă la schimburile comerciale poziţia este aceeaşi ca anul trecut, în privinţa înscrierii proprietăţilor, România a coborât 2 locuri.

Înregistrarea proprietăţii necesită, la fel ca în anul anterior, 8 proceduri, are o durată de 26 de zile şi un cost de 1,2% din valoarea proprietăţii.

În privinţa schimburilor comerciale, România nu a operat modificări, se arată în raport. Importurile necesită tot 5 documente, 12 zile şi un cost de 1.485 dolari pe container, în timp ce importurile au nevoie de 6 documente, 13 zile şi 1.495 dolari.

Impunerea contractelor situează România pe 60, faţă de 56 anul anterior. Numărul de proceduri a crescut de la 31 la 32, în timp ce durata a rămas de 512 zile, iar necesarul cheltuielilor la 28,9% din creanţa revendicată.

România o poziţie bună la protejarea investitorilor, chiar dacă a coborât în clasament de pe 46 pe 49. Transparenţa reprezintă punctul forte al mediului de afaceri din România, cu evaluări mai slabe însă la gradul în care administratorii firmelor pot fi traşi la răspundere, uşurinţa deschiderii de procese în instanţă de către acţionari şi nivelul protecţiei investitorilor.

Raportul Doing Business 2013 marchează a zecea ediţie a seriei. În zece ani, aceste rapoarte au înregistrat aproape 2.000 de reforme în privinţa reglementării în ţările analizate, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

"Pe parcursul anilor, guvernele au făcut eforturi importante să-şi îmbunătăţească climatul de reglementare şi să reducă diferenţa faţă de cele mai bune practici la nivel global. În timp ce reformele pe care le analizăm prezintă doar o imagine parţială a mediului de afaceri dintr-o economie, sunt esenţiale pentru rezultate economice precum creşterea mai rapidă a numărului de locuri de muncă şi înfiinţarea de noi afaceri", a declarat directorul diviziei indicatori globali şi analiză la Grupul Banca Mondială, Augusto Lopez-Claros.

Singapore conduce în clasamentul Doing Business pentru al şaptelea an consecutiv. În top zece se situează şi Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia şi Australia.

Polonia a înregistrat în ultimul an cea mai amplă îmbunătăţire în privinţa uşurinţei de a face afaceri, urmată de Sri Lanka, Ucraina, Uzbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolia, Grecia, Serbia şi Kazahstan.

În ultimul an, 108 economii au implementat 201 reforme de reglementare, în urma cărora a devenit mai uşor pentru antreprenorii locali să facă afaceri.

Clasamentul în Europa Centrală şi de Est:

  • Estonia (21)

  • Macedonia (23)

  • Letonia (25)

  • Lituania (27)

  • Slovenia (35)

  • Slovacia (46)

  • Ungaria (54)

  • Polonia (55)

  • Belarus (58)

  • Cehia (65)

  • Bulgaria (66)

  • Turcia (71)

  • România (72)

  • Grecia (78)

  • Moldova (83)

  • Croaţia (84)

  • Albania (85)

  • Serbia (86)

  • Ucraina (137)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici