Topul celor mai mari 10 datornici la stat. Cu cât ar fi redus deficitul bugetului de pensii de stat dacă aceştia şi-ar plăti restanţele

Cei mai mari 10 datornici către bugetul general consolidat, dintre care opt sunt companii de stat, aveau de plătit, la jumătatea anului, restanţe în valoare de 3,1 miliarde de euro, reprezentând taxe, impozite şi contribuţii la bugetele de pensii, şomaj şi sănătate, potrivit datelor făcute publice de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

1340 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai mari 10 datornici la stat. Cu cât ar fi redus deficitul bugetului de pensii de stat dacă aceştia şi-ar plăti restanţele

Topul celor mai mari 10 datornici la stat. Cu cât ar fi redus deficitul bugetului de pensii de stat dacă aceştia şi-ar plăti restanţele (Imagine: Shutterstock)

În total, companiile încadrate de Fisc în categoria „Mari contribuabili” aveau de plătit la data de 30 iunie 2012 datorii de peste 3,88 miliarde de euro, respectiv 2,7% din PIB. Circa 30% dintre aceste restanţe îi revin Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Gigantul de stat a avut anul trecut afaceri de peste 110 milioane de euro şi pierderi în valoare de 99,3 milioane de euro, reiese din datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Contribuţiile CNH restante la şomaj reprezintă 15% din bugetul asigurărilor de şomaj pentru anul în curs, respectiv din 517 milioane de euro (2,2 miliarde de lei, la cursul pe baza căruia s-a fundamentat bugetul - 4,3 lei/euro). Practic, din datoriile CNH s-ar putea plăti echivalentul a peste 44.100 de îndemnizaţii medii de şomaj timp de un an, reiese din estimările gândul care au luat în calcul un ajutor mediu de şomaj de 500 de lei pe lună.

Companiile conduse de "regii asfaltului" au datorii de milioane de euro la bugetul de stat

În lista datornicilor la stat se regăsesc şi companiile controlate de aşa-numiţii "regi asfaltului". Grupul de firme Romstrade, patronat de omul de afaceri Nelu Iordache, avea datorii de peste 13,6 milioane de euro la jumătatea anului. Pe locul 12 în topul companiilor cu cele mai mari restanţe la plata impozitelor şi a taxei pe valoare adăugată se află şi compania petrolieră MOL Romania Petroleum Products, cu datorii de circa 15,7 milioane de euro.

Citeşte mai multe despre cei mai mari 10 datornici la stat pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici