TOPUL imobiliar al UE. Câţi ani trebuie să muncească un român, un ungur sau un francez pentru a-şi cumpăra un apartament de 50 de metri pătraţi în capitală

Dacă un român ar reuşi să-şi pună deoparte tot salariul, fără să cheltuiască nimic din el, după 13 ani ar putea să-şi achiziţioneze un apartament de 50 de metri pătraţi situat în Bucureşti.

3356 afișări
Imaginea articolului TOPUL imobiliar al UE. Câţi ani trebuie să muncească un român, un ungur sau un francez pentru a-şi cumpăra un apartament de 50 de metri pătraţi în capitală

TOPUL imobiliar al UE. Câţi ani trebuie să muncească un român, un ungur sau un francez pentru a-şi cumpăra un apartament de 50 de metri pătraţi în capitală (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Luând în considerare faptul că salariul mediu net în România este de 320 de euro, asta înseamnă că la finalul celor 13 ani cumpărătorul nostru ar putea deţine aproape 50.000 de euro, cât costă un apartament de două camere în Bucureşti. Din acest punct de vedere, comparaţia cu celelalte ţări europene dă rezultate spectaculoase.

Românii trebuie să muncească de circa trei ori mai mult decât ungurii pentru a-şi putea cumpăra un apartament în centrul capitalei, dar reuşesc să îi devanseze în top pe bulgari, slovaci şi polonezi, europeni care trebuie să pună de-o parte banii câştigaţi pe o perioadă mult mai mare de timp pentru a-şi putea permite o locuinţă.

De asemenea, cehii şi francezii trebuie să-şi economisească banii pentru a achiziţiona un apartament amplasat într-un imobil dintr-o zonă rezidenţială centrală pe o perioadă de 16 ani, respectiv cu 13 ani mai extinsă decât în cazul românilor.

Câţi ani trebuie să-şi economisească un român veniurile pentru a cumpăra un apartament în Capitală

Deşi Bucureştiul poate fi considerat una dintre cele mai ieftine capitale europene, un român trebuie să îşi pună deoparte veniturile mai bine de 13 ani pentru a-şi putea permite un apartament aici, dacă luăm în considerare salariul mediu net lunar pe care îl poate câştiga un angajat, de 320 de euro, şi o locuinţă cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi.

Aşteptarea lui este cu trei ani mai mică decât cea a unui bulgar, care îşi poate cumpăra, din salariul său net lunar de 213 euro, un apartament similar într-un imobil amplasat în Mladost, unul dintre cele mai moderne cartiere din Sofia, abia după 16 ani.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici