Toţi putem fi producători de hardware

Open source a dovedit că deschiderea poate fi productivă şi chiar profitabilă în software. De ce nu ar fi la fel în cazul echipamentelor?, se întreabă Mircea Sârbu în BUSINESS Magazin.

25 afișări
Imaginea articolului Toţi putem fi producători de hardware

Toţi putem fi producători de hardware

Ceea ce câştigă un producător de open source hardware valorează imens: brandul şi şansa că proiectul sau să devină extrem de popular. Aceste două ingrediente pot aduce apoi bani. Mulţi bani.

Când, în 1980, IBM s-a hotărât să fabrice computere personale, a lucrat sub semnul urgenţei (Apple II era în mare vogă), aşa că a hotărât să încalce tradiţia care cerea că toate componentele să fie fabricate de companie. Pentru a reduce şi preţul, s-a ales varianta unui procesor Intel şi au fost publicate toate schemele pentru ca terţi fabricanţi să poate să fabrice componente şi periferice.

O companie engleză numită Phoenix s-a inspirat de la IBM şi a dezvoltat apoi un BIOS în condiţii "clean room" perfecte din perspectivă juridică şi astfel IBM PC a devenit practic "open source hardware", iar PC-urile au ajuns să fie asamblate atât în fabricile Compaq, cât şi în camere de cămin studenţesc.
 
 Citiţi mai multe despre echipamentele open source pe www.businessmagazin.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici