Toyota lansează un motor cu amoniac. Riscuri şi beneficii

Cel mai mare producător auto din lume deschide o nouă provocare pentru reducerea emisiilor de carbon împreună cu grupul chinezesc GAC.

Urmărește
4704 afișări
Imaginea articolului Toyota lansează un motor cu amoniac. Riscuri şi beneficii

Toyota lansează un motor cu amoniac. Riscuri şi beneficii

Când Toyota, liderul mondial de vânzări, avansează pe frontul tehnologic, orice inovaţie este interesantă. Vestea este că asiaticii au anunţat dezvoltarea unui motor cu amoniac.

Este o versiune modificată a motorului cu ardere internă, varianta tradiţională, şi funcţionează cu amoniac, o moleculă formată din trei atomi de hidrogen şi un azot. Astfel, nu există emisii de evacuare.

Inovaţia motorului cu amoniac s-a născut din colaborarea dintre GAC (gigantul chinez Guangzhou Automobile Group) şi Toyota, care au dezvoltat un prototip de 2 litri cu 4 cilindri, care dezvoltă o putere de 161 de cai putere şi, conform companiilor, permite să reducă emisiile de carbon cu 90%.

În urmă cu doar un an, în cadrul GAC Tech Day, şeful centrului de cercetare şi dezvoltare al companiei a declarat că „punctul dureros al amoniacului a fost depăşit şi, prin urmare, am introdus acest combustibil în industria auto”.

În timp ce utilizarea amoniacului ca combustibil este o idee nouă în lumea auto, dezvoltarea în sectorul motoarelor marine este în curs de cel puţin un deceniu şi sunt deja disponibile propulsoare concepute pentru nave mari într-un mod economic.

Primele nave de containere ar trebui să fie lansate în 2026.

Pe cât de periculos este, amoniacul este mai uşor de manevrat decât hidrogenul: în formă lichidă, este stabil la presiunea atmosferică şi la temperatura camerei, având o densitate energetică mai mare decât hidrogenul lichid (care trebuie depozitat la -253°C): 3.033 kilocalorii/litru faţă de 2.030.

Nu întâmplător, Toyota lucrează cu un gigant: astăzi, China produce 28,4% din cele 180 de milioane de tone de amoniac dintr-un an la nivel mondial, astfel că afacerea depăşeşte deja Marele Zid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici