Transelectrica se aşteaptă la o scădere cu două treimi a profitului în acest an, la 138,7 milioane de lei

Transelectica estimează un profit net de 138,7 milioane de lei (32 milioane euro) în acest an, în scădere cu 62,5% de la rezultatul record de 370 milioane de lei obţinut în 2014, pe fondul reducerii unor categorii de venituri şi al creşterii cheltuielilor, potrivit bugetului companiei, aprobat luni.

310 afișări
Imaginea articolului Transelectrica se aşteaptă la o scădere cu două treimi a profitului în acest an, la 138,7 milioane de lei

Transelectrica se aşteaptă la o scădere cu două treimi a profitului în acest an, la 138,7 milioane de lei (Imagine: Mediafax Foto / Laszlo Raduly)

Pentru anul viitor, transportatorul de energie prognozează un profit net de 67 milioane de lei, rezultatul urmând să crească uşor în 2017, la 71,92 milioane de lei.

Profitul brut este preconizat să scadă în acest an cu 61,7%, de la 446 milioane de lei în 2014 la 170,74 milioane de lei (39,4 milioane euro).

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 58,68% din acţiunile Transelectrica.

Compania estimează că va obţine în acest an venituri totale de 2,67 miliarde de lei (616,6 milioane euro), în scădere cu 7% de la un venit preliminat de 2,87 miliarde de lei pentru anul 2014, în timp ce cheltuielile sunt prognozate să urce cu 3% de la 2,43 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei (564 milioane euro).

Pe partea de venituri, compania se aşteaptă la o diminuare cu 6,7% a sumelor obţinute din activităţile de exploatare, la 2,63 miliarde de lei (593 milioane euro), în contextul în care veniturile din serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (inclusiv transport) sunt estimate să scadă cu 6,6%, la 2,58 miliarde de lei (582 milioane euro), de la 2,76 miliarde de lei anul trecut.

Veniturile din transportul de energie electrică ar urma să scadă uşor, la 1,28 miliarde de lei (288 milioane euro), de la 1,3 miliarde de lei în 2014.

Veniturile financiare sunt prognozate la 43,3 milioane de lei (9,76 milioane euro), în scădere cu 24,2% de la 57,15 milioane de lei raportat la finele anului trecut.

Pe segmentul de cheltuieli, costurile de exploatare sunt estimate în urcare cu 3,2%, de la 2,36 miliarde de lei în 2014 la 2,44 miliarde de lei (550 milioane euro) în acest an, în principal din cauza avansului cu 4,4% al cheltuielilor cu bunuri şi servicii, estimate la 1,85 miliarde de lei, faţă de 1,77 miliarde de lei anul trecut.

Cheltuielile financiare ar urma să scadă cu 3,8%, de la 65,6 milioane de lei la 63,1 milioane de lei (14,2 milioane euro).

Transelectrica şi-a propus să aloce 282,6 milioane de lei (63,75 milioane euro) pentru investiţii, în creştere cu aproape 90% raportat la 2014, când investiţiile au însumat 149,4 milioane de lei. Iniţial, compania estimase investiţii de 545 milioane de lei pentru anul trecut.

Cea mai mare parte a investiţiilor din acest an (150,3 milioane de lei) are ca destinaţie continuarea unor proiecte începute în anii anteriori, în timp ce investiţiile noi vor totaliza 79,6 milioane de lei, în creştere puternică de la 5,8 milioane de lei anul trecut.

Principalele proiecte noi vizează lucrări de retehnologizare a staţiilor electrice existente, precum şi creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine, inclusiv cele din afara UE (Moldova, Serbia, Turcia).

Nivelul investiţiilor totale este estimat să urce la 375,86 milioane de lei în 2016 şi la 408,85 milioane de lei în 2017, pentru proiectele noi urmând să fie alocate 219,7 milioane de lei, respectiv 306,4 milioane de lei.

Acţionarii Transelectrica au mai aprobat, la propunea ministerului Economiei, şi fixarea limitelor generale ale indemnizaţiei fixe acordate membrilor Directoratului şi Consiliului de Supraveghere, precum şi plafoanele pentru componenta variabilă a remuneraţiilor.

Astfel, membrii Directoratului Transelectrica vor încasa un salariu fix care nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut din industria de profil.

În ceea ce priveşte componenta anuală variabilă a remuneraţiei, aceasta nu va putea depăşi 12 indemnizaţii fixe şi va fi încasată numai în situaţia realizării cu succes a mai multor indicatori de performanţă.

Conducerea Transelectrica beneficiază şi de bonusuri de performanţă, sub forma de pachete de opţiuni pe acţiuni virtuale Transelectrica (OAVT). Acţiunile virtuale nu conferă deţinătorilor calitatea de acţionar şi nu pot fi convertite în titluri Transelectrica.

Componenta variabilă a remuneraţiei prin acordarea de OAVT se determină pe baza numărului de acţiuni virtuale, înmulţit cu suma dintre valoarea medie a OAVT din luna anterioară valorificării şi valoarea dividendelor/acţiuni plătite în perioada scursă între acordarea acţiunilor virtuale şi valorificarea acestora, din care se scade valoarea de acordare OAVT, pentru fiecare tranşă de acţiuni virtuale acordate.

Acţionarii nu au aprobat, însă, stabilirea datei numirii în calitate de membri ai Directoratului sau ai Consiliului de Supraveghere ca fiind data de la care remuneraţia acordată membrilor celor două structuri se încadrează în limitele fixate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici