Transportatorii, 16 întrebări cruciale pentru ministrul Lucian Şova

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) consideră că Ministerul Transporturilor (MT) trebuia să facă o analiză înainte de a promova Ordinul de Ministru privind transportul interjudeţean şi judeţean de persoane şi îi adresează o serie de întrebări ministrului de resort, Lucian Şova.

816 afișări
Imaginea articolului Transportatorii, 16 întrebări cruciale pentru ministrul Lucian Şova

Transportatorii, 16 întrebări cruciale pentru ministrul Şova: De ce susţineţi o modificare radicală a alocării curselor de persoane?

FORT a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că Ordinul de Ministrul privind transportul interjudeţean şi judeţean de persoane nu reprezintă un „monopol”, iar, în cazul promovării actului normativ în forma actuală, protestele la nivel naţional sunt inevitabile şi absolut justificate, federaţia fiind pregătită să acţioneze în consecinţă.

În plus, Federaţia îi înaintează 16 întrebări ministrului Transporturilor. MEDIAFAX prezintă, în cele ce urmează, întrebările transportatorilor către Lucian Şova.

1. În condiţiile în care aţi denunţat în presă un posibil monopol al transportatorilor curselor interjudeţene de pasageri, cum explicaţi faptul că nu a existat nici un interes al altor operatori de a participă la şedinţele semestriale de atribuire a curselor interjudeţene rămase libere în programul de transport?

2. Cum se justifică monopolul invocat de dumneavoastră, ţinând cont de faptul că, pe întreaga derulare a Programului de transport 2013-2019, avem un număr semnificativ de curse interjudeţene nelicenţiate care se desfăşoară paralel cu cele atribuite legal în 2013?

3. De ce insistaţi să obligaţi operatorii de transport să investească în parcul auto înainte de atribuirea curselor şi nu după ce sunt declaraţi câştigători în urma şedinţei de atribuire, aşa cum se întâmplă în întreaga Uniune Europeană?

4. De câte vehicule de transport pasageri ar avea nevoie transportatorii pentru acoperirea curselor interjudeţene conform iniţiativei pe care o susţineţi şi dacă, în opinia dumneavoastră, există timp suficient, respectiv furnizori, pentru livrarea acestora, până în luna decembrie?

5. Câte autogări care să deservească transportul interjudeţean au fost construite în România, din investiţii publice, în ultimii 26 de ani? Luaţi în calcul supraetajarea acestora pentru 20 de plecări la aceeaşi oră?

6. De ce susţineţi, în calitate de ministru, o modificare atât de radicală a modalităţii de alocare a curselor interjudeţene anunţată cu doar 4 luni înainte de o posibilă şedinţă de atribuire?

7. Câte plângeri raportate efectuării deficitare a curselor interjudeţene a primit ministerul, de la pasageri, în ultimii cinci ani? Care este instituţia care le gestionează? Ce vizau aceste plângeri? Cum au fost ele soluţionate?

8. Atâta timp cât efectuarea curselor interjudeţene implică şi obligaţii de serviciu public respectiv transporul categoriilor defavorizate la tarife impuse, cum acoperă ministerul, prin ordinul propus, dreptul exclusiv ce trebuie acordat operatorilor, pentru acoperirea costurilor operaţionale şi obţinerea unui profit rezonabil, în condiţiile în care acest ordin, dacă este aplicat în forma propusă, conduce, în mod cert, la situaţia în care pe aceeaşi cursă pot opera şi 20 de transportatori?

9. A fost efectuat, în ultimii 26 de ani, un studiu de mobilitate pentru transportul pasagerilor la nivel naţional, atât pe calea ferată, cât şi cu mijloace de transport rutier? Pe ce principiu acordă ministerul compensaţii materiale operatorilor privaţi de transport pasageri pe calea ferată şi de ce nu aplică acelaşi principiu şi la transportul rutier, în condiţiile în care operatorii rutieri au suportat singuri toate investiţiile şi au respectat toate condiţiile impuse de modificările legislative din ultimii ani?

10. Care este motivul pentru care vechimea pe traseu nu poate acţiona drept criteriu pentru departajarea între operatori, în condiţiile în care experienţa similară este obligatorie în orice alt domeniu care implică un serviciu public?

11. Există un studiu de impact raportat modificărilor propuse de minister?

12. De ce nu prezintă public Ministrul Transporturilor poziţia Consiliului Concurenţei la care face referire încă din primăvara acestui an?

13. În condiţiile în care noul pachet de mobilitate, pregătit de Comisia Europeană, nu poate fi adoptat mai devreme de finele lui 2019, de ce va grăbiţi să distorsionaţi piaţă de transport printr-o iniţiativă legislativă ce se îndepărtează de orice formă consacrată de atribuire?

14. Câte luni restanţe înregistrează ministerul la capitolul deconturi aferente transportului interjudeţean al pasagerilor din categoriile defavorizate (pensionari, veterani, etc.) şi de ce nu sunt efectuate plăţile la timp, atâta timp cât operatorii sunt obligaţi să ofere tarife mult reduse pentru transportul persoanelor din aceste categorii?

15. Care este vechimea medie actuală a parcului de vehicule utilizate pentru efectuarea curselor interjudeţene?

16. Ce specialişti din minister au fost consultaţi înainte de acest demers nefundamentat?

FORT anunţă că, la solicitarea patronatelor, MT organizează marţi, 9 octombrie, începând cu ora 10:00, la sediul ministerului, şedinţa de dezbatere publică a proiectului de Ordin de Ministru contestat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici