Trichet: Zona euro va traversa o relansare economică dificilă

Zona euro va traversa o perioadă dificilă de relansare economică, iar băncile se vor confrunta cu o nouă rundă de depreciere a activelor în urma recesiunii şi trebuie să fie "atente" cu dividendele, salariile şi bonusurile, a declarat marţi preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

14 afișări
Imaginea articolului Trichet: Zona euro va traversa o relansare economică dificilă

Trichet: Zona euro va traversa o relansare economică dificilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Economia reală a revenit la creştere, dar nu declarăm că a luat sfârşit criza. Ne aşteaptă un drum greu, plin cu obstacole, presimţim că va rămâne modestă creşterea şi că trebuie să rămânem atenţi", a declarat Trichet într-un interviu acordat Europarltv, post de televiziune al Parlamentului European.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a respins ideea că până la jumătate din investiţiile băncilor ar putea fi clasificate drept "active toxice", dar a lansat un avertisment privind dividendele şi bonusurile.

"Lansăm un apel către bănci să pună deoparte profiturile şi să nu-şi asume dividende mari în această perioadă. Le recomandăm de asemenea să aibă foartă multă grijă în ceea ce priveşte remuneraţii, pachete salariale, bonusuri şi aşa mai departe", a arătat oficialul.

Trichet a mai afirmat că recesiunea va crea o nouă rundă de probleme, inclusiv noi deprecieri ale activelor băncilor, şi a subliniat că Guvernele din zona euro trebuie să "pună în ordine" deficitele bugetare şi datoriile de stat până la termenele limită stabilite în 2012-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici