Turcia continuă să se opună participării GDF la Nabucco

Autorităţile de la Ankara continuă să se opună participării Gaz de France (GDF) la proiectul Nabucco şi critică poziţia Franţei faţă de genocidul din Armenia şi de aderarea Turciei la Uniunea Europeană, a declarat un oficial turc din domeniul energiei.

1 afișare
Imaginea articolului Turcia continuă să se opună participării GDF la Nabucco

Turcia continuă să se opună participării GDF la Nabucco şi critică politica Franţei faţă de Ankara

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care România şi compania ungară de stat MOL au anunţat, în această săptămână, că sprijină participarea grupului francez la consorţiul care va construi şi administra gazoductul Nabucco.

Proiectul, evaluat la 5 miliarde de euro, ar urma să traverseze Turcia şi zona Balcanică, pentru a livra Europei, prin Austria, gaze naturale extrase din zona Caspică, reducând astfel dependenţa spaţiului comunitar de gazele ruseşti.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-au exprimat, luni, sprijinul pentru participarea GDF la proiect, cu ocazia vizitei preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, în România.

Oficialul turc a afirmat, sub protecţia anonimatului, că, în condiţii normale, Turcia ar accepta GDF ca partener, ţinând cont de experienţa şi succesul grupului francez în sectorul energetic.

"Turcia evită folosirea energiei ca instrument politic. (...) Dar Franţa menţine poziţii inacceptabile în ceea ce priveşte incidentul din 1915, care ar trebui să rămână istorie, şi faţă de Uniunea Europeană şi alte proiecte comune", a declarat el.

Ankara s-a opus şi în trecut participării GDF la proiectul Nabucco, din cauza aprobării unei legi, în Franţa, care interzice negarea genocidului înfăptuit, în 1915-1916, de armata Imperiului Otoman asupra populaţiei armene. Autorităţile turce neagă că armenii au fost victime ale unei campanii sistematice de eliminare.

Oficialii de la Ankara sunt deranjaţi şi de opoziţia declarată a preşedintelui francez faţă de aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Sarkozy afirmă că UE nu poate absorbi Turcia, o naţiune musulmană relativ săracă, cu 70 de milioane de locuitori, şi recomandă o soluţie de compromis, respectiv un "parteneriat privilegiat".

Consorţiul Nabucco este format din companii de petrol şi gaze din ţările pe care le va tranzita gazoductul, respectiv OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia), la care se adaugă grupul german RWE. Acordul privind implicarea RWE în proiect a fost semnat marţi, la Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici