Ucraina ar putea relaxa în următoarele două luni restricţiile de pe piaţa valutară

Banca centrală a Ucrainei ar putea relaxa în următoarele două luni restricţiile de pe piaţa valutară introduse anul trecut în contextul deprecierii puternice a grivnei, în situaţia în care cotaţiile monedei naţionale se menţin la un nivel stabil, potrivit viceguvernatorului băncii, Dmytro Sologub.

172 afișări
Imaginea articolului Ucraina ar putea relaxa în următoarele două luni restricţiile de pe piaţa valutară

Ucraina ar putea relaxa în următoarele două luni restricţiile de pe piaţa valutară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este uşor să introduci restricţii, însă este întotdeauna dificil să le ridici. Presupunând un context stabil, probabil că vom vedea o mişcare (în sensul relaxării restricţiilor – n.r.) în următoarele 30-60 de zile", a spus Sologub într-un interviu pentru Bloomberg.

Oficialul Băncii Ucrainei a adăugat că potenţialele măsuri de relaxare vor fi discutate cu Fondul Monetar Internaţional, cu care Ucraina are în vigoare un acord financiar în valoare de 17,5 miliarde de dolari.

Banca naţională a Ucrainei a restricţionat anul trecut accesul la valută în încercarea de a stabiliza cursul grivnei, care a pierdut aproape 48% din valoare faţă de dolar pe fondul pe fondul crizei economice şi a luptelor cu separatiştii.

De la începutului acestui an, grivna s-a depreciat cu peste 24% în raport cu dolarul, înregistrând cea mai slabă evoluţie dintre monedele lumii.

Potrivit lui Solugub, procesul de ajustare al cursului grivna/dolar este aproape încheiat, iar grivna este în prezent "mai mult sau mai puţin echilibrată".

Moneda naţională a fost sprijinită şi de decizia din martie a băncii centrale de a majora rata dobânzii cheie la 30%, o mutare pe care guvernatorul Valeriya Gontareva a caracterizat-o drept reacţie la "panica" investitorilor.

O dobândă atât de mare nu poate fi susţinută pe termen lung, a spus Sologub, care a adăugat că inflaţia ridicată este o altă problemă importantă cu care se confruntă Ucraina.

Rata anuală a inflaţiei din Ucraina a accelerat în martie pentru a 14-a lună consecutiv şi a atins 45,8%, cel mai înalt nivel din ultimii cel puţin nouă ani. La finele lunii februarie, inflaţia anuală se situa la 34,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici