UE acuză oficial Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan de manipularea dobânzilor

Comisia Europeană a lansat marţi acuzaţii oficiale împotriva Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan pentru coalizare ilegală în scopul manipulării dobânzilor instrumentelor financiare derivate în euro.

134 afișări
Imaginea articolului UE acuză oficial Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan de manipularea dobânzilor

UE acuză oficial Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan de manipularea dobânzilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele trei bănci nu au reuşit să ajungă la un acord cu autorităţile europene de reglementare, în decembrie, pentru închiderea investigaţiei referitoare la manipularea Euribor, în baza căreia sunt calculate dobânzile instrumentelor financiare derivate denominate în euro, relatează Bloomberg.

În luna decembrie, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu şase bănci, între care Barclays, Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale, care au recunoscut faptul că au format un cartel pentru manipularea Euribor şi, într-un caz similar, Libor.

În urma acordului, amenzile aplicate acestor bănci au fost reduse cu 10%. Amenzile cumulate impuse celor şase instituţii financiare au atins nivelul record de 1,7 miliarde de euro

Societe Generale a contestat amenda.

Dacă vor fi găsite vinovate, Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan riscă amenzi de până la 10% din cifra anuală de afaceri.

"CE suspectează că cele trei bănci s-ar fi asociat în vederea distorsionării traseului normal al procesului de stabilire a preţurilor, pentru dobânzile instrumentelor derivate în euro", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

JPMorgan şi HSBC au anunţat în comunicate separate că se vor apăra de acuzaţiile aduse de Comisie. Credit Agricole va analiza acuzaţiile CE de îndată ce îi vor parveni, a precizat banca.

Cele trei bănci au posibilitatea să răspundă plângerii antitrust a Comisiei atât în scris cât şi în cadrul unei audieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici