UE ar putea garanta împrumuturi acordate de bănci companiilor pentru a susţine creditarea

Uniunea Europeană (UE) ar putea garanta plata unor împrumuturi acordate de bănci companiilor, în încercarea de a îmbunătăţi accesul acestora la finanţare, mai ales în sudul Europei, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

126 afișări
Imaginea articolului UE ar putea garanta împrumuturi acordate de bănci companiilor pentru a susţine creditarea

UE ar putea garanta împrumuturi acordate de bănci companiilor pentru a susţine creditarea (Imagine: Shutterstock)

Accesul mai uşor la credite este esenţial pentru a reporni creşterea economică în Europa, întrucât nici măcar dobânzile foarte scăzute ale băncilor centrale nu reuşesc să stimuleze finanţarea, scrie New York Times.

Principala provocare a Comisiei este să revitalizeze şase economii din sudul Europei, aflate în recesiune - Grecia Cipru, Italia, Portugalia, Spania şi Slovenia - întrucât acestea nu-şi vor putea plăti niciodată datoriile foarte mari fără creşterea PIB.

Executivul comunitar analizează trei tipuri de instrumente pentru a încuraja creditarea, eforturile vizând în principal întreprinderile mici şi mijlocii, care reprezintă peste 95% din totalul firmelor europene.

Toate cele trei iniţiative prevăd comasarea resurselor unor facilităţi de împrumut ale UE pentru a asigura garanţiile, a spus Barroso.

În prezent, o companie din sudul Europei trebuie să plătească o dobândă de două sau trei ori mai mare decât un competitor din nordul continentului, arată date ale Băncii Centrale Europene.

O companie din Cipru ar trebui să plătească ca dobândă 70.300 de euro pentru un împrumut de 1 milion de euro pe un an, în timp ce un rival din Franţa ar avea un cost de 21.600 de euro, iar unul din Germania de 29.200 euro. În Grecia, o companie trebuie să achite o dobândă de 66.600 de euro la un astfel de împrumut.

Pe lângă creditele bancare, UE analizează şi alte modalităţi de a facilita accesul companiilor din sudul Europei la finanţări, prin parteneriate cu capital privat şi instrumente speciale de divizare a riscului, coordonate cu Banca Europeană pentru Investiţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici