Potrivit unui proiect de propunere consultat de Financial Times, noua taxă, denumită „resursa corporativă pentru Europa”, va fi aplicabilă tuturor firmelor care au o cifră de afaceri netă mai mare de 50 de milioane de euro, indiferent de țara în care sunt înregistrate. Cifra de afaceri netă este calculată după deducerea subvențiilor și a taxelor.
Proiectul prevede un sistem progresiv de taxare, prin care companiile cu venituri nete mai mari vor contribui mai mult. Măsura ar urma să fie anunțată oficial săptămâna viitoare și va necesita aprobarea unanimă a statelor membre UE pentru a intra în vigoare.
În plus față de taxa pe companii, Comisia va propune și alte instrumente de generare de venituri, printre care:
Taxa pe marile companii în Europa vine într-un moment sensibil pentru mediul de afaceri european, afectat de costuri ridicate la energie și creștere economică lentă. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, a avertizat recent că firmele europene „pier” în fața concurenței din SUA și China.
Bruxelles-ul justifică această inițiativă prin nevoia urgentă de a susține noile priorități ale Uniunii Europene: apărarea, dobânzile în creștere la datoria comună și tranziția ecologică. În prezent, bugetul UE este finanțat în proporție de 1% din venitul național brut al statelor membre, prin contribuții naționale, taxe vamale, TVA și alte surse proprii.
Noua propunere include și revizuirea taxelor existente, precum:
Comisia pare să fi renunțat, cel puțin temporar, la alte idei de taxe controversate, precum cele pe încălzirea locuințelor, transport rutier sau serviciile digitale.
Proiectul nu este final și ar putea suferi modificări până la anunțul oficial programat pentru miercuri.