UE şi Canada au semnat un acord de liber schimb, după patru ani de negocieri

Uniunea Europeană şi Canada au semnat vineri, după patru ani de negocieri, un acord de liber schimb, care ar trebui să crească schimburile comerciale dintre cele două economii cu peste 20%, au anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierul canadian, Stephen Harper.

445 afișări
Imaginea articolului UE şi Canada au semnat un acord de liber schimb, după patru ani de negocieri

Premierul canadian, Stephen Harper şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înţelegerea trebuie aprobată de parlamente şi de statele membre UE, potrivit Deutsche Welle.

"Acordul va asigura noi oportunităţi companiilor în UE şi Canada, prin creşterea accesului bunurilor şi serviciilor pe cele două pieţe şi va deschide noi oportunităţi investitorilor europeni", a afirmat Barroso.

După intrarea în vigoare, acordul va conduce la creşterea cu 23% a schimburilor comerciale dintre UE şi Canada, însemnând un plus de 26 de miliarde de euro. Impactul asupra PIB al UE va fi de 12 miliarde de euro pe an, potrivit estimărilor Comisiei Europene, citate de AFP.

Acordul acoperă accesul la bunuri şi servicii, transparenţă şi protecţie pentru investiţii, cooperare în privinţa reglementărilor şi achiziţiilor publice.

Detaliile nu au fost încă dezvăluite, întrucât sunt necesare încă unele "reglaje" şi verificări din partea juriştilor, a declarat un oficial canadian pentru CTV News Canada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici