UE vrea să lanseze, în 2014, împrumuturi specifice pentru infrastructură

Uniunea Europeană vrea să lanseze, în 2014, împrumuturi specifice pentru marile proiecte de infrastructură şi a început luni consultări în acest sens, transmite AFP.

4 afișări

Comisia Europeană (CE) estimează că până în 2020 vor fi necesare investiţii de 1.500-2.000 de miliarde de euro pentru reţele de transport transeuropene, precum şi pentru marea infrastructură din transporturi şi telecomunicaţii.

Fondurile necesare unor astfel de proiecte riscă să fie dificil de obţinut după criza financiară, care obligă guvernele să facă economii, iar creditorii sunt mai precauţi.

Companiile care realizează mari proiecte de infrastructură "au mari dificultăţi de finanţare a investiţiilor pe termen lung, atât de la bănci cât şi de pe piaţă", a declarat Philippe Maystadt, preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), într-o conferinţă de presă.

Comisarul pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn, a declarat la rândul său că într-o perioadă de austeritate bugetară trebuie găsite soluţii inteligente de finanţare a proiectelor de mare interes public.

Concret, împrumuturile pentru proiectele mari ar putea beneficia de susţinerea UE, sub formă de garanţii sau prin credite acordate de BEI sau de la bugetul Uniunii.

Ideea împrumuturilor europene pentru proiecte mari a fost lansată în 1993 de fostul preşedinte al CE, Jacques Delors.

În documentul publicat luni se arată că UE nu va obţine fondurile direct de pe piaţă şi ne este vorba despre emisiuni de euroobligaţiuni.

În cazul bugetului UE va fi fixat un plafon privind riscurile, iar calitatea proiectelor va fi evaluată de CE şi BEI, în special în ceea ce proveşte fezabilitatea tehnică şi veniturile generate.

Autorităţile europene speră să atragă noi tipuri de investitori, precum fondurile de pensii şi asigurătorii.

Consultările publice vor avea loc până pe 2 mai. Comisia Europeană speră să facă o propunere definitivă în iunie, iar sistemul de finanţare să devină operaţional în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici