UE vrea să reducă emisiile de CO2 de la autoturisme cu 37,5% până în 2030 / Industria auto consideră obiectivul nerealist şi prea restrictiv
Statele membre ale UE au ajuns luni la un compromis cu privire la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) provenite de la autoturisme şi vehicule utilitare, însă acţiunea a stârnit nemulţumirea industriei auto, care consideră obiectivul nerealist şi prea restrictiv.

UE anunţă că va reduce emisiile de dioxid de carbon provenite de la autoturisme cu 37,5%până în 2030
"Am ajuns la un compromis privind reducerea emisiilor autoturismelor (cu 37,5%), şi vehiculelor utilitare (cu 31%) până în 2030", a anunţat comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Cañete, într-un mesaj postat pe Twitter.
"Cu aceste obiective ambiţioase, Europa arată din nou cum se pot transforma în fapte #ParisAgremeent (pactul global privind schimbările climatice) şi #COP24 (summitul privind schimbările climatice de la Katowice din 2018)", adăugat oficialul european.
Another deal!! This time on #CO2cars. We reached a compromise to cut emissions from cars (by 37.5%) and vans (by 31%) by 2030. With these ambitious targets, Europe is once again showing how to turn the #ParisAgremeent and #COP24 into action. pic.twitter.com/26HNfcHQiY
— Miguel Arias Cañete (@MAC_europa) December 17, 2018
Acordul la nivelul UE reprezintă un compromis la care s-a ajuns după mai mult luni de negocieri, cu Germania dorind o reducere cu 30% a emisiilor, în timp ce Parlamentul European a propus o ţintă de 40%, informează site-ul agenţiei Dpa.
Anunţul privind compromisul a fost făcut luni de Austria, care deţine Preşedenţia prin rotaţie a Consiliului UE, la doar două zile după încheierea summitului COP24 de la Katowice, în cadrul căruia subiectul reducerii emisiilor auto a iscat discuţii aprinse între ţările participante.
Industria auto germană a criticat obiectivul UE privind reducerea emisiilor, avertizând că ar putea afecta serios piaţa auto europeană, putând inclusiv duce la închiderea unor fabrici de maşini de pe continent.
"Reglementarea solicită prea mult şi oferă prea puţin", se afirmă într-un comunicat al Asociaţiei Germane a Industriei de Automobile (VDA).
"Nimeni nu ştie astăzi cum pot fi atinse la timp limitele convenite", a adăugat VDA, menţionând că nicăieri altundeva în lume nu există reguli atât de stricte.
Aproape 200 de ţări şi-au depăşit viziunile politice diferite, iar, după două săptămâni, sâmbătă seara, la Katowice (Polonia), au ajuns la o înţelegere privind regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.






