Un analist avertizează: Petrolul scade, aurul, argintul şi metalele industriale se află pe o tendinţă negativă

Preţurile metalelor şi cel al petrolului au înregistrat scăderi în ultima perioadă, cuprul înregistrând cea mai mare pierdere în două zile, din 2015 încoace, în timp ce indicele Bloomberg Commodity a scăzut aproape de minimul pe şase luni, arată Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.

1292 afișări
Imaginea articolului Un analist avertizează: Petrolul scade, aurul, argintul şi metalele industriale se află pe o tendinţă negativă

Un analist avertizează: Petrolul scade, aurul, argintul şi metalele industriale se află pe o tendinţă negativă (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

Metalele industriale, inclusiv minereul de fier, au scăzut în contextul îngrijorărilor legate de cerere pe măsură ce China restrânge mai mult creditarea în încercarea de a domoli speculaţiile şi asumarea de riscuri excesive.

Petrolul a fost în mijlocul evenimentelor din această săptămână. Vânzările constante, dar controlate, ale poziţiilor long din ultimele două săptămâni s-au transformat într-o debandadă în momentul în care minimele din martie pentru ţiţeiul WTI de 47$/baril şi pentru ţiţeiul Brent la 50$/baril au fost depăşite, spune analistul.

Scăderea preţurilor petrolului a fost accentuată şi de vânzarea tot mai mare a poziţiilor short de către traderii tehnici şi momentum.

Ţiţeiul s-a întors la nivelurile reduse de dinainte de noiembrie, după o lichidare de două zile care a adus WTI la 43.76$/baril în timpul orelor asiatice de vineri. Fondurile care deţin pariuri long elevate au început să reducă poziţiile long în ultimele două săptămâni.

Există mai multe motive pentru scăderea preţului petrolului, printre care creşterea producţiei în Statele Unite, cu 840 000 barili/zi de la minimul din octombrie, scăderea vânzărilor de autovehicule din SUA pentru a patra lună la rând, restrângerea politicii monetare în China, creşterea producţiei în Libia, care a reluat producţia din cel mai mare câmp petrolier, determinând un salt al producţiei de peste 200 000 barili/zi, la 760 000 barili/zi.

Aurul s-a tranzacţionat în scădere pentru a treia săptămână, tras în jos de argint şi de platină, care au reacţionat negativ la problema cererii din China. Fondurile speculative au cumpărat în mod activ aur în ultimele şase săptămâni, poziţia net-long a contractelor futures pentru aur Comex ajungând de peste trei ori mai mare în această perioadă. Acest lucru a lăsat aurul expus lichidării-long în momentul în care media mobilă pe 200 de zile a ajuns la 1253 dolari/uncie.

Schimbările în deţinerile de aur în produsele tranzacţionate la bursă nu au crescut în aceeaşi măsură precum creşterea recentă a poziţiilor long futures, iar în timpul lichidării recente au existat puţine semne ale unei lichidări long. Acest lucru ne face să credem că scăderea în acest moment nu este nimic altceva decât o altă corecţie în urma unei perioade de intensă cumpărare speculativă.

O evoluţie ascendentă atât a randamentelor reale SUA, cât şi a cursului dolar/yen a furnizat motivul fundamental ce a determinat vânzarea recentă, iar aceste două componente rămân un factor determinant cheie pentru aur.

Scăderea argintului faţă de aur a ajuns la un maxim pe ultimele 11 luni, raportul aur-argint atingând 75 uncii de argint pentru a cumpăra o uncie de aur. Similar, cererea pentru platină a fost afectată de scăderea continuă a vânzărilor vehiculelor, iar faţă de aur a atins a doua cea mai mare reducere la 340 dolari pentru a se întoarce apoi la 318 dolari.

Preţurile cărnii de vită au crescut din cauza riscului de reducere a rezervelor în urma veştilor că mii de animale din fermele americane ar fi murit după viscolul de săptămâna trecută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici