Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucco

Grupurile petroliere MOL şi OMV au anunţat, duminică, înfiinţarea unui consorţiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), cu scopul de a furniza suficiente gaze naturale din Irak pentru demararea proiectului Nabucco.

36 afișări
Imaginea articolului Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucco

Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucco (Imagine: Mediafax Foto)

Compania Crescent Petroleum şi Dana Gas consideră că pot aproviziona gazoductul Nabucco cu o cantitate suficientă de gaze din zăcămintele pe care le exploatează în zona kurdă, din nordul Irakului.

"Suntem încrezători că activele noastre din regiune au potenţialul de a produce peste trei miliarde de picioare cubice (85 milioane de metri cubi - n.r.) de gaze naturale pe zi până în 2014", a declarat directorul general al Crescent, Badr Jafar, pentru Reuters.

Oficialul companiei a refuzat să estimeze ce cantitate va fi disponibilă pentru Nabucco.

Până în prezent, consorţiul care dezvoltă gazoductul Nabucco, menit să reducă depedenţa Europei de importurile de gaze naturale din Rusia, nu a reuşit să asigure cantitatea de gaze naturale necesară proiectului.

Cele două companii din EAU ar urma să livreze gaze către Europa după asigurarea cererii pe piaţa irakiană şi cea din Turcia.

Potrivit unei surse din industria petrolului, aproximativ jumătate din producţia câmpurilor petrolifere exploatate de companiile respective în nordul Irakului ar putea fi livrată către statele din Europa, suficient pentru prima fază a proiectului Nabucco, care are nevoie de 1,5 miliarde de picioare cubice (42,5 milioane de metri cubi) de gaze naturale pe zi, începând din 2015.

"Aceasta este sursa necesară petnru demararea proiecdtului Nabucco", a precizat sura.

O cantitate de aproximativ un miliard de picioare cubice (28 de milioane de metri cubi) pe zi ar putea fi livrată Turciei, respectiv 500 de milioane de picioare cubice (14,15 milioane de metri cubi) de gaze naturale pe zi pe piaţa locală.

"Pe lângă satisfacerea necesităţilor pieţei irakiene, considerăm că va fi suficient gaz pentru pieţele din Turcia şi Europa, folosind gazoductul Nabucco", a declarat vicepreşedintele pentru explorare şi producţie al OMV, Helmut Langanger.

Grupul austriac OMV va plăti 350 de milioane de dolari companiilor Crescent şi Dana pentru 10% din acţiunile companiei Pearl Petroleum, care operează zăcămintele din nordul Irakului, banii urmând să fie investiţi în exploatare. Crescent şi Dana deţin participaţii egale, de câte 50%, la Pearl Petroleum.

Compania ungară MOL va ceda câte un pachet de 3% din acţiunile proprii celor două companii în schimbul unei participaţii de 10% la Pearl.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici