Un cotidian economic cere cancelarului Angela Merkel să apere Europa de atacurile pieţelor

Cotidianul economic italian Il Sole 24 Ore a cerut, marţi, cancelarului german să acţioneze pentru salvarea zonei euro, în condiţiile în care Italia a revenit în atenţia pieţelor financiare, titrând pe prima pagină "Schnell, Frau Merkel" (Grăbiţi-vă, doamnă Merkel).

174 afișări
Imaginea articolului Un cotidian economic cere cancelarului Angela Merkel să apere Europa de atacurile pieţelor

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Putem susţine, cu un minim de bun simţ, că Europa există dacă permitem pieţelor să atace şi să lovească o ţară după alta? Răspunsul este nu", afirmă într-un editorial Roberto Napoletano, directorul publicaţiei italiene, care aparţine organizaţiei patronale Confindustria.

Napoletano consideră că trebuie dat un semnal puternic pieţelor că Europa există.

"Doamnă Merkel, nu mai puteţi continua aşa. Nu veţi ajunge prea departe dacă veţi continua să fiţi indiferentă la mânia grecilor, la orgoliul rănit al spaniolilor, la temerile italienilor şi francezilor", a arătat Napoletano.

Acest semnal ar trebui să fie, în opinia autorului, un acord privind garanţii unice pentru depozitele bancare europene, un acces direct al băncilor la fondurile europene de stabilitiate şi unificarea datoriilor publice europene, diferenţiale prin dobânzile practicate de la ţară la ţară dar neutralizând în acelaşi timp speculaţiile cu randamentele obligaţiunilor statelor din sudul Europei.

Autorităţile de la Berlin sunt împotriva tuturor acestor idei.

"O Germanie puternică şi solidă nu poate supravieţui între ruinele ţărilor mai mari sau mai mici din Europa. Dacă dumneavoastră sau Germania vreţi să rămâneţi protagonişti în Europa, nu aveţi timp de pierdut", a insistat Napoletano.

Italia a revenit luni în atenţia pieţelor financiare, după ce miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit să acorde Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru susţinerea băncilor. Bursa din Milano a închis luni în scădere cu 2,79%, iar randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a depăşit din nou un prag psihologic de 6%. La ora transmiterii ştirii, indicele FTSE Mib al bursei din Milano era în scădere cu 0,16%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici