Un euro prea puternic este un handicap pentru Europa
Moneda unică europeană continuă să se aprecieze, alimentată de slăbirea dolarului american și de speranțele unui impuls fiscal major în Uniunea Europeană. Însă această apreciere riscă să devină un obstacol semnificativ pentru economia zonei euro, aflată deja într-un proces lent și fragil de redresare, potrivit analizei Bloomberg.
Pe baza indicelui ponderat în funcție de comerț, publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), moneda euro a atins în 2025 cel mai ridicat nivel din istorie, apreciindu-se nu doar în fața dolarului, ci a tuturor monedelor principalilor săi parteneri comerciali, inclusiv a yuan-ului chinez, în raport cu care euro a crescut cu aproximativ 25% în ultimii trei ani.
Un euro mai puternic afectează exporturile europene
Pentru o economie a cărei dinamică a fost tradițional susținută de exporturi industriale, o monedă prea puternică devine un dezavantaj, apreciază analiștii, arătând către Germania, care, cu un excedent de cont curent de 250 de miliarde de euro, cel mai mare din lume, resimte deja presiunea competitivă pe piețele externe.
„Un curs de peste 1,20 dolari pentru un euro ar complica semnificativ lucrurile”, a avertizat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, adăugând că acest prag este încă „perfect acceptabil” pentru moment.
Presiunea devine tot mai mare și în relația comercială cu China pentru că aprecierea euro reduce competitivitatea produselor europene pe piața chineză. Aprecierea euro face ca exporturile europene să devină mai scumpe și mai puțin competitive pe piețele asiatice, exact într-un moment în care cererea globală încetinește. Cu schimburi comerciale de 740 de miliarde de euro în 2023, orice scădere a competitivității poate afecta serios exporturile Europei și poate încetini economia zonei euro.
Deflația devine noua preocupare a BCE
Chiar dacă BCE a redus dobânda-cheie de două ori la rând, euro continuă să se întărească. Expertul principal în monede internaționale de la Bloomberg, Audrey Childe-Freeman, a atras atenția că o eventuală slăbire suplimentară a economiei americane ar putea accelera și mai mult câștigurile euro, ceea ce ar forța BCE să coboare dobânzile sub nivelul de 2%, unde se află în prezent.
Un euro puternic are și efecte pozitive: costuri mai mici pentru importuri și o detensionare a inflației. Inflația foarte scăzută, cum este cazul celei de 0,8% în Franța, poate părea un lucru bun pentru consumatori, deoarece prețurile cresc lent sau deloc. Însă pentru factorii de decizie o inflație atât de joasă este un semnal de alarmă, iar principala grijă a autorităților nu mai este acum inflația ridicată, ci riscul ca prețurile să stagneze sau chiar să scadă prea mult, semn de slăbiciune economică.
Economiile robuste pot, totuși, face față unei monede puternice, așa cum a demonstrat Germania în perioada în care folosea marca. Dar zona euro este departe de acel model, având o creștere economică sub 1% și investiții publice întârziate, consideră economiștii, care spun că Europa trebuie să își pună rapid în practică promisiunile de investiții în apărare și infrastructură ca să evite un nou episod de stagnare.
Fostul președinte al BCE, Mario Draghi, a atras recent atenția că „viitorul competitivității europene” depinde mai puțin de politica monetară și mai mult de reformele structurale și de voința politică reală: „Trebuie să demonstrăm că Europa poate să stea pe propriile picioare, economic, fiscal și strategic.”