Un fond al francezilor de la SocGen cumpără 30% din MedLife

Compania de administrare a investiţiilor Société Générale Assset Management (SGAM), o subsidiară a grupului Société Générale, va plăti aproximativ 20 milioane euro pentru achiziţia unui pachet minoritar din operatorul de servicii medicaleMedLife, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piaţă.

107 afișări
Imaginea articolului Un fond al francezilor de la SocGen cumpără 30% din MedLife

Un fond al francezilor de la SocGen cumpără 30% din MedLife (Imagine: Sebastian Tătaru/Mediafax Foto)

Compania a fost fondată de doctorul pediatru Mihaela Cristescu în 1996.

În cadrul tranzacţiei au vândut atât familia Marcu, care deţinea 80% din acţiuni, cât şi International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale. SGAM a preluat un pachet de
aproximativ 30% din companie, iar familia Marcu păstrează controlul.

Compania a fost evaluată la circa 60 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Tranzacţia este deja pe masa Consiliului Concurenţei pentru a fi aprobată. Negocieririle pentru vânzarea MedLife au fost demarate în primăvara acestui an, când acţionarii au angajat banca de investiţii Raiffeisen Investment pentru a le asigura consiliere. Vânzătorii au mai fost consiliaţi de firma de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, iar cumpărătorii de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Aceasta este prima tranzacţie cu clinici private din acest an, însă interesaţi de vânzare sunt şi acţionarii minoritari ai Centrului Medical Unirea, fondul de investiţii 3TS Capital Partners.

Familia Marcu a făcut primul exit din firmă în 2006, când a cedat 20% din titluri către IFC.

Potrivit ultimelor date disponibile, în primele şase luni ale acestui an MedLife a avut un profit operaţional de 11 milioane lei (2,6 milioane euro) şi o cifră de afaceri de 53 milioane lei (12,5 milioane euro).

Société Générale Asset Mana gement are sub administrate active de peste 273 miliarde de euro.

Banii din această vânzare se întorc în conturile acţionarilor care mai deţin businessul de ambarcaţiuni NauticLife, dar are şi investiţii imobiliare.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii MedLife au spus că au încheiat tranzacţia, însă nu au dorit să precizeze numele cumpărătorului. Reprezentanţii SocGen Fund nu au făcut niciun comentariu.

Familia Marcu, fondatorii operatorului de servicii medicale private MedLife, vor deveni cei mai bogaţi antreprenori din industria serviciilor medicale private, după ce vor încasa aproximativ 20 milioane euro din vânzarea unui pachet minoritar din acţiunile firmei.

Este prima tranzacţie importantă din acest an de pe piaţa serviciilor medicale private.

MedLife operează patru clinici de mari dimensiuni în Bucureşti şi în ţară, 5 laboratoare şi 28 de centre medicale. Compania deţine şi cel mai mare spital privat din România, Life Memorial Hospital, pentru care estimează că va înregis tra anul acesta venituri de 20 milioane lei (5 milioane euro), dublu comparativ cu 2008, adică aproximativ 16% din cifra de afaceri.

MedLife a inaugurat Life Memorial Hospital în a doua jumătate a anului 2007, în urma unor investiţii de circa 10 milioane euro, însă ulterior a derulat alte proiecte care au totalizat 7 milioane euro.

Bazele MedLife au fost puse de medicul pediatru Mihaela Cristescu în 1996, iar la început în cadrul policlinicii lucrau numai patru medici şi o asistentă. Ulterior, conducerea firmei a fost preluată de fiul Mihaelei Cristescu, Mihail Marcu, cu o experienţă anterioară în bancă.

Pe piaţa serviciilor medicale private, estimată la circa 400 milioane euro, activează firme precum Medicover, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Gral, Sanador, Romar, Medsana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici