Un număr de 600 de clădiri, în curs de licitaţie pentru reabilitare termică

Un număr de 600 de clădiri din totalul de 1.600 de imobile incluse în programul de reabilitare termică se află în curs de licitaţie pentru selectarea executantului lucrărilor, a declarat, luni, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbley.

1 afișare
Imaginea articolului Un număr de 600 de clădiri, în curs de licitaţie pentru reabilitare termică

Un număr de 600 de clădiri, în curs de licitaţie pentru reabilitare termică

Finanţarea va fi asigurată din fonduri de la bugetul central, de la cel local, iar asociaţiile de locatari vor suporta un sfert din costurile de execuţie a lucrării.

"În medie, o familie va plăti între 800 de euro şi 1.200 de euro pentru reabilitarea termică, existând posibilitatea ca pentru familiile cu venituri mici cheltuielile de execuţie să fie acoperite de Primărie", a spus Borbely, cu ocazia Zilei Mondiale a Locuirii.

Potrivit ministrului, Guvernul intenţionează să modifice legislaţia astfel încât asociaţiile de proprietari să obţină mai uşor credite de finanţare de la bănci. În acest sens, Executivul a angajat un consultant care va comunica concluziile analizei în luna noiembrie, urmând ca ulterior să fie modificată legislaţia.

Ordonanţa de Urgenţă 174/2002 privind măsuri de reabilitare termică a locuinţelor prevede ca 85% din fondurile necesare reabilitării termice a locuinţelor să provină din credite sau alocaţii de la bugetul de stat, iar 30% din această sumă să reprezinte subvenţie. Restul sumelor, respectiv 15% din valoarea totală a proiectului, ar trebui să fie atrase de la fondurile de reparaţii ale asociaţiilor de proprietari/locatari.

Măsurile de reabilitare termică au ca scop creşterea izolaţiei termice a locuinţelor şi reducerea costurilor energiei termice, a consumului de combustibil şi a impactului asupra mediului.

Totodată, prin aplicarea noilor măsuri, efortul bugetar al statului va fi redus. În acelaşi timp, statul va putea aloca fonduri pentru reabilitarea termică a mai multor locuinţe, iar prin realizarea lucrărilor de reabilitare termică este posibilă o reducere cu 40% a consumului energetic al clădirilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici