Un producător de carne din China va prelua compania americană Smithfield, cu afaceri şi în România

Producătorul chinez de carne Shuanghui Group va prelua compania americană Smithfield Foods, cel mai mare producător şi procesator de carne de porc din lume, printr-o tranzacţie care include datoria netă a Smithfield şi evaluează compania, cu afaceri şi în România, la 7,1 miliarde de dolari.

666 afișări
Imaginea articolului Un producător de carne din China va prelua compania americană Smithfield, cu afaceri şi în România

Un producător de carne din China va prelua compania americană Smithfield, cu afaceri şi în România (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Shuanghui International este acţionarul majoritar al Henan Shuanghui Investment & Development Co, cel mai mare procesator de carne din China.

Conform acordului încheiat de cele două companii şi aprobat în unanimitate de consiliile directoare ale companiilor, Shuanghui va prelua toate acţiunile Smithfield la un preţ cu circa 31% mai mare decât închiderea din şedinţa de marţi, se arată într-un comunicat al Smithfield.

"Afacerile vor continua ca de obicei, doar că mai bine, la Smithfield. Nu anticipăm schimbări în privinţa modului cum derulăm operaţiunile în SUA şi la nivel global", a declarat C. Larry Pope, preşedinte şi director general al Smithfield.

Potrivit Reuters, preţul Shuanghui va plăti 4,7 miliarde de dolari şi va prelua datorii ale Smithfield în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

Shanghui se angajează să continue dezvoltarea pe termen lung a Smithfield.

"Împreună vom putea acoperi cererea în creştere pentru carne de porc pe piaţa din China, prin importul de produse din carne de calitate ridicată din SUA, continuând în acelaşi timp să deservim pieţele din SUA şi la nivel global", a afirmat preşedintele Shuanghui, Wan Long.

Pe lângă SUA, Smithfield Foods are operaţiuni în România, Marea Britanie, Franţa şi Polonia. De asemenea, compania americană este prezentă prin societăţi mixte în Mexic, China şi Spania.

Tranzacţia ar putea fi analizată de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA. Directorii Smithfield sunt îngrijoraţi de intrarea afacerii sub incidenţa comisiei, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul american Wall Street Journal, înainte de anunţul tranzacţiei. Acordul este structurat pentru a include plata unui comision în cazul în care comisia decide să blocheze tranzacţia pe motive de reglementare.

Shuanghui Group, cu sediul în provincia chineză Henan, este compania holding pentru Henan Shuanghui Investment & Development. Shuanghui este cel mai mare producător de carne de porc din China, conform datelor companiei, iar produsele sunt vândute sub numele Shineway.

Conform acordului încheiat între cele două companii, Shuanghui nu va închide facilităţi de producţie şi locaţii ale Smithfield, iar înţelegerile anterioare cu angajaţii privind salariile şi beneficiile vor fi respectate.

Finalizarea tranzacţiei depinde de îndeplinirea unor condiţii, inclusiv obţinerea acordului acţionarilor Smithfield şi a avizelor din partea autorităţilor americane. Cele două companii se aşteaptă să finalizeze tranzacţia în a doua jumătate a anului.

Vânzările Smithfield Foods în România au crescut cu 3% în primele nouă luni ale anului fiscal 2013, intervalul mai-ianuarie, la 190,5 milioane dolari, de la 184,3 milioane de dolari în perioada similară a anului anterior.

Profitul operaţional al diviziei din România pentru perioada de nouă luni încheiată în ianuarie s-a situat la 38 milioane de dolari, faţă de 2,7 milioane de dolari în intervalul similar al anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului american Smithfield.

Grupul american a intrat pe piaţa românească în 2004, când a cumpărat firmele Agrotorvis şi Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distribuţie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucureşti, precum şi un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Investiţia Smithfield Ferme în România începând din 2004, anul înfiinţării, şi până în prezent, este de peste 500 de milioane de dolari, în mare parte în regim greenfield, dar şi pentru retehnologizarea şi aducerea la standarde europene a obiectivelor preluate de la vechiul complex de creştere a porcilor din Banat, se arată pe site-ul Smithfield România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici