Un sfert dintre angajatorii români intenţionează să facă angajări în următoarele trei luni

Peste un sfert (26%) dintre angajatorii români intenţionează să facă angajări în trimestrul al doilea al anului în curs, în timp ce numai 7% anticipează o reducere a personalului, iar două treimi nu prevăd schimbări în ceea ce priveşte forţa de muncă, potrivit unui studiu Manpower.

1072 afișări
Imaginea articolului Un sfert dintre angajatorii români intenţionează să facă angajări în următoarele trei luni

Un sfert dintre angajatorii români intenţionează să facă angajări în următoarele trei luni (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Previziunea netă de angajare de peste 10% este relativ stabilă comparativ cu primul trimestru din 2016, dar şi cu trimestrul al doilea al anului trecut, conform celei mai recente ediţii a studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

"Chiar şi după eliminarea variaţiilor sezoniere care din 2013 încoace impulsionează optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie - iunie, ne rămâne imaginea pozitivă a 23 de trimestre consecutive de intenţii pozitive privind angajările, din care ultimele 5 trimestre de Previziuni Nete de Angajare relativ stabile, din două cifre. Tendinţa spre o continuare a creşterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simţite, atât prin înmulţirea oportunităţilor pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cât şi prin intensificarea competiţiei pentru talentele disponibile", a declarat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul ţării, angajatorii din regiunile Bucureşti şi Ilfov, Centru şi Sud-Vest fiind cei mai optimişti, aşa cum arată Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%.

În regiunea Bucureşti şi Ilfov angajatorii raportează de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trimestrul al treilea al anului 2011, iar previziunea netă de angajare se îmbunătăţeşte cu 7 puncte procentuale atât comparativ cu primul trimestru al acestui an, cât şi cu trimestrul al doilea din 2015.

Îmbunătăţiri semnificative se raportează şi în regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare se consolidează la nivele ce nu au mai fost întâlnite în ultimii 8 ani, din trimestrul al doilea din 2008, înainte de criză. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intenţia de a-şi reduce numărul de angajaţi, procentul cel mai scăzut din întreaga ţară.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste, după cum indică previziunea netă de angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimişti. Previziunea netă de angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în primul trimestru al anului în curs, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, faţă de trimestrul al doilea din 2015.

În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se aşteaptă la creşteri ale nivelului de personal în intervalul aprilie - iunie 2016.

Astfe, 41% dintre angajatorii din Industrie prelucrătoare au exprimat intenţii de angajare în trimestrul al doilea, ponderea fiind cea mai ridicată din toate sectoarele cu excepţia celui de construcţii, iar previziunea netă de angajare în industria prelucrătoare se îmbunătăţeşte cu 5, respectiv 4 puncte procentuale faţă de primul trimestru din 2016 şi trimestrul al doilea al anului trecut, atingând +26%, cel mai optimist nivel raportat din trimestrul al patrulea din 2012 până în prezent.

Angajatorii din comerţ cu ridicata şi cu amănuntul îşi menţin optimismul în privinţa angajărilor, exprimând o previziune respectabilă de +18%, care slăbeşte totuşi cu 5, respectiv 3 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru şi cu trimestrul al doilea al anului trecut. Singurul sector în care angajatorii anunţă intenţii de reducere a numărului de angajaţi rămâne energia electrică, apă, gaze, unde previziunea netă de angajare (în prezent -6%) a avut valori pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizaţiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajaţi, sunt din nou cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +22%. Angajatorii din micro-organizaţii, cu până la 10 angajaţi şi cei din organizaţii mijlocii, cu până la 249 angajai, sunt cei mai prudenţi, enunţând o previziune de +4%.

"Un suflu de optimism mai puternic, mai ales în regiuni precum cea de Sud-Vest, unde în trecut s-au raportat unele din cele mai slabe previziuni, dar şi Bucureşti şi Ilfov, unde-şi au sediul o bună parte din companiile active în România, este o evoluţie auspicioasă, care dă celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă motive să spere la mai multe oportunităţi de a găsi jobul care li se potriveşte", a adăugat directorul ManpowerGroup România.

Previziunea Netă de Angajare se calculează făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 58.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 13 - 26 ianuarie2016 pe un eşantion reprezentativ de 627de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici