Una din 50 de firme în producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, în insolvenţă în S1/2023

În sectorul de producţie a textilelor, articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, la fiecare 1.000 de firme active, 24 au intrat în insolvenţă în primele şase luni din 2023, arată o analiză a companiei de risc şi analiză Coface, notează Ziarul Financiar.

234 afișări
Imaginea articolului Una din 50 de firme în producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, în insolvenţă în S1/2023

Sectorul de producţie a textilelor, articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte are, la ju­mă­tatea lui 2023, cea mai mare in­ci­denţă de firme în incapacitate de plată. Pe poziţiile următoare se află con­strucţiile (22 din 1.000 de firme active) şi salubritatea (17 din 1.000). Au fost incluse în categoria „Firme active“ doar entităţile juridice care au în­re­gistrat o cifră de afaceri mai mare de 1.000 de euro pe lună pe parcursul anu­lui 2022, atât în rândul companiilor care au intrat în insolvenţă, cât şi în ca­zul tuturor firmelor din România care şi-au depus declaraţiile financiare pentru anul 2022.

Aceste domenii nu sunt neapărat şi cele unde s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe per total, însă rapor­tând acest număr la totalul actorilor din domeniu, a rezultat vulnera­bilitatea.

În producţia de modă (cu toate subsectoarele ei) problemele apar în contextul în care România pierde teren în faţa altor ţări care sunt mai ieftine şi oferă astfel preţuri mai mici clienţilor retaileri. În condiţiile în care inflaţia a fost printre cele mai mari în România din toată Europa, aceste firme e posibil să resimtă şi presiunea costurilor şi, coroborat, aceşti factori să conducă firmele către insolvenţă.

Doar în primele şase luni din acest an, 119 jucători din domeniu au intrat în incapacitate de plată. Sectorul contribuie cu 4% la totalul insolvenţelor din primul semestru din 2023. Construcţiile şi comerţul - cu ridicata şi, respectiv, cu amănuntul - au dat jumătate din insolvenţele din prima jumătate de an. Domeniul construcţiilor, singur, este responsabil pentru aproape un sfert (22%) din toate intrările în incapacitate de plată din perioada ianuarie-iunie 2023, în timp ce comerţul cu ridicata şi, respectiv cel cu amănuntul au dat fiecare peste 420 de insolvenţe, adică circa 13% din numărul total, conform unui raport al Coface.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici