Unde trebuia să investeşti ca să câştigi pe bursă în 2011? Austria a pierdut 33%

Anul 2011 a fost foarte slab pentru investiţiile la bursă, nu doar în România, ci în întreaga lume, criza datoriilor statelor din zona euro, care a pornit de la Grecia şi a contaminat întreaga Europă, determinând valuri de turbulenţe pe pieţele de capital şi retragerea banilor din acţiuni.

198 afișări
Imaginea articolului Unde trebuia să investeşti ca să câştigi pe bursă în 2011? Austria a pierdut 33%

Unde trebuia să investeşti ca să câştigi pe bursă în 2011? Austria a pierdut 33% (Imagine: Shutterstock)

Bursele internaţionale au pierdut în medie 14,15% de la începutul anului, potrivit unei analize a firmei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group. Anul trecut, aceleaşi pieţe înregistraseră o creştere medie de 15,3%.

În primele 11 luni ale anului, din capitalizarea totală a pieţelor internaţionale s-au evaporat 4.200 mld. dolari, potrivit datelor Federaţiei Mondiale a Burselor de Valori. Bursa de la Bucureşti se situează pe locul 47 în topul evoluţiilor la nivel mondial, cu o scădere de aproape 19%, dar stă mai bine decât alte pieţe din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, în timp ce Austria ocupă unul dintre ultimele locuri, cu o scădere de peste 33%.

Nici investitorii din vestul Europei nu au fost mai feriţi de scăderi, în condiţiile în care cele mai mari economii din Uniunea Europeană, Germania şi Franţa, trebuie să acopere nota de plată a crizei datoriilor, în timp ce Italia, Spania sau Belgia sunt într-o situaţie dificilă. Indicele german DAX a pierdut 17,5% de la începutul anului, iar cel francez (CAC 40) a scăzut cu 21,9%.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici