Ungureanu: Oltchim, problemă de siguranţă naţională. Privatizarea trebuia făcută cu un investitor strategic

Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE şi fost prim-ministru, a declarat, sâmbătă, că Oltchim este o problemă de siguranţă naţională, el precizând că privatizarea acestui combinat trebuia făcută cu un investitor strategic, conform memorandumului încheiat cu FMI şi CE.

434 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Oltchim, problemă de siguranţă naţională. Privatizarea trebuia făcută cu un investitor strategic

Ungureanu: Oltchim, problemă de siguranţă naţională. Privatizarea trebuia făcută cu un investitor strategic (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Guvernul pe care l-am condus a dus în continuare, în calendarul stabilit, procesul de privatizare al Oltchim. Până pe 17 aprilie au fost stabilite ofertele neangajante, urmând ca în luna mai - în mai însă Guvernul nu mai exista - să existe deja ofertele angajate pentru privatizarea Oltchim", a spus Ungureanu.

El a precizat că situaţia de la Oltchim era bine cunoscută dinainte de toată lumea.

"Singura soluţie era privatizarea, făcută însă conform moemorandumului încheiat cu FMI şi CE, cu un investitor strategic, nu într-o procedură de privatizare care lasă loc dubiului şi suspiciunilor, aşa cum ne găsim în acest moment", a spus Ungureanu.

El a arătat că procesul de privatizare - conform proiectulul pe care CE l-a aprobat în februarie 2012 şi studiului făcut de o mare firmă de audit şi închis în decembrie 2011 - menţiona foarte clar că privatizarea nu se poate face decât cu preluarea tuturor creanţelor şi a datoriilor, inclusiv cu transferarea creanţelor în acţiuni.

Ungureanu a spus că Oltchim este o problemă de siguranţă naţională.

"Este o problemă de siguranţă naţională, evident, pentru că este vorba de o industrie cu caracter specific, pe de o parte, pe de altă parte de soarta Oltchim depinde viaţa celor din zonă, legaţi economic de succesul Oltchim, în cazul în care există", a spus Ungureanu.

El a arătat că Oltchim reprezintă un activ al statului român care are o valoare serioasă, apreciabilă şi al cărui obiect de activitate economic reprezintă pentru România o chestiune care trebuie tratată cu toată atenţia, cu atât mai mult cu cât Oltchim oferă României un statut aparte, întrucât nu mai există un astfel de combinat în sud-estul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici