UniCredit: Riscul destrămării zonei euro a crescut

Riscul destrămării zonei euro a crescut în câteva luni de la 0% la 2% însă rămâne minim, chiar dacă moneda este subminată de lipsa de voinţă politică necesară rezolvării crizei datoriilor, a declarat directorul general al UniCredit, Alessandro Profumo, pentru Bloomberg.

18 afișări
Imaginea articolului UniCredit: Riscul destrămării zonei euro a crescut

UniCredit: Riscul destrămării zonei euro a crescut (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

"Până în urmă cu câteva luni vedeam şanse de 0%, acum estimăm un risc de 2%. Euro va continua să rămână în viaţă. Problema principală este ritmul schimbărilor şi nu un euro mai slab sau mai puternic", a spus Profumo, care conduce cea mai mare bancă din Italia, cu activităţi şi în România.

Euro ar trebui să se stabilizeze după ce a coborât săptămâna trecută la minimul ultimilor patru ani în raport cu dolarul, a afirmat el. Oficialii europeni trebuie să limiteze temerile privind extinderea crizei din Grecia şi să reducă deficitele bugetare, a adăugat şeful UniCredit.

"În ziua de azi nu mai sunt lideri politici cu un anagajament european puternic. Ne lipsesc Mitterand sau Khol", a spus Profumo, referindu-se la fostul preşedinte francez şi fostul cancelar al Germaniei.

Urmările crizei datoriilor ameninţă creşterea economică din zona euro, care generează cea mai mare parte a profitului UniCredit, şi să afecteze economiile vecine din Europa Centrală şi de Est, care reprezintă 17% din veniturile băncii. Profitul UniCredit a crescut cu 16% în prinmul trimestru, la 520 de milioane de euro, susţinut de divzia de investiţii şi comisioane.

Şeful UniCredit a folosit deschiderea pieţelor europene, facilitată de introducerea euro, pentru a extinde operaţiunile băncii în afara Italiei. UniCredit a cheltuit 61 de miliarde de euro pentru preluări între 2005 şi 2008, devenind a opta bancă din Uniunea Europeană, cu active de 949,9 miliarde de euro.

"Ne-am dezvoltat pe proiectul euro", a afirmat directorul.

Profumo nu a exclus noi achiziţii în Europa Centrală şi de Est.

"În Europa Centrală şi de Est există ţări în care, dacă apare o oportunitate, trebuie să o analizăm", a spus el, adăugând că principala preocupare a băncii este pentru o "dezvoltare organică".

Euro ar putea rămâne aproape de nivelul actual până la dovezi că statele din uniunea monetară îşi reduc deficitele bugetare. Grecia a raportat pentrru 2009 un deficit bugetar de 13,6%, iar Irlanda de 14,3%.

Declinul monedei europene prezintă şi beneficii, întrucât susţine exporturile statelor din zona euro şi limitează inflaţia, a adăugat oficialul. Dobânzile petermen lung ar putea stfel să scadă din cauza reducerii estimărilor pentru inflaţie.

Grupul italian controlează în România banca UniCredit Ţiriac Bank şi mai multe firme de servicii financiare. Instituţia de credit din România avea la finele lunii martie o reţea de 250 de sucursale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici