UniCredit: Un român din zece crede că îşi va cumpăra o casă în următorii trei ani

Un român din zece estimează că îşi va cumpăra o casă în următorii trei ani, pondere cu mult peste media din statele central şi est europene şi cea mai ridicată din regiune, potrivit unui studiu al grupului UniCredit.

18 afișări
Imaginea articolului UniCredit: Un român din zece crede că îşi va cumpăra o casă în următorii trei ani

UniCredit: Un român din zece crede că îşi va cumpăra o casă în următorii trei ani (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit studiului, care analizează piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est, 11% din populaţia României are în plan achiziţia unei locuinţe până la sfârşitul lui 2010, 9% din persoane doresc să aibă o casă în proprietate în următorii zece ani şi 5% în mai mult de zece ani.

La nivelul statelor central şi est europene, 6% din populaţie are în vedere cumpărarea unui imobil în următorii trei ani, 7% în zece ani şi 6% într-o perioadă de peste zece ani.

În afară de România, ponderi mai ridicate ale celor care doresc pe termen mediu ( trei ani) să achiziţioneze un imobil s-au mai înregistrat în Slovacia, Bosnia Herzegovina şi Croaţia, fiecare cu câte 7%.

Până în 2010, împrumuturile ipotecare ar urma să aibă un avans de circa 40% în România, potrivit estimărilor UniCredit. Potrivit datelor BNR, creditele pentru achiziţia de locuinţe totalizau 16,6 miliarde lei, la finele lunii mai.

Studiul UniCredit include şi date referitoare la evoluţia fondurilor mutuale.

Astfel, până în 2010 analiştii anticipează, pentru România, un avans de aproximativ 30%, inferior celor din Bulgaria sau Rusia.

Tot până în 2010, UniCredit prognozează o creştere de 23% a numărului de unităţi bancare din România, cel mai înalt nivel din regiunea analizată. Pe locurile următoare se plasează Rusia (cu un avans de 19%) şi Ucraina (18%).

Numărul total de unităţi bancare din statele central şi est-europene va ajunge la 19.500, cu 26,6% peste nivelul din 2007.

UniCredit Group va deschide circa o treime din aceste noi sucursale, întrucât banca intenţionează să se concentreze pe creştere organică în următorii trei ani.

"Cunoaştem piaţa şi putem gestiona o creştere puternică, în pofida mediului în care operăm, caracterizat de un risc ridicat. În următorii trei ani intenţionăm să avem o creştere anuală de 19,3%. Regiunea Europa Centrală şi de Est rămâne principala zonă pe care ne concentrăm, unde vom deschide 1.300 de sucursale până în 2010. Ne axăm în întregime pe creşterea organică şi pe o extindere puternică a reţelei, în special în Turcia, Rusia, România şi Ucraina", a declarat, într-un comunicat, Federico Ghizzoni, directorul UniCredit Group Poland’s Markets Division şi membru al comitetului de direcţie pentru regiunea Europa Centrală şi de Est în cadrul Bank Austria.

În ceea ce priveşte evoluţia creditelor, UniCredit estimează, pentru România, o creştere anuală medie de 25,3% până în 2010, avansul din sectorul de retail fiind de 30,2%, iar cele din segmentul corporate de 18,5%.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, valoarea împrumuturilor va cunoaşte o majorare anuală de 24,7%, cu o creştere de 27,7% pentru retail şi 23,7% pentru corporate.

Valoarea depozitelor constituite la băncile din România va urca până în 2010 cu 19,6% pe an, avans susţinut în principal de segmentul de retail, unde se preconizează o majorare anuală de 23,7%. La sfârşitul lunii mai, depozitele rezidenţilor totalizau 137,3 miliarde lei.

Analiştii notează că lipsa de lichiditate ar putea constitui o constrângere pentru planurile de creştere ale unor bănci cu operaţiuni la nivel regional, pe fondul majorării costurilor de finanţare, generate de noul context internaţional.

Raţionalizarea reţelelor bancare sau fuziunile şi achiziţiile globale pot contribui la reconfigurarea pieţei bancare din regiune, se arată în studiu.

În acelaşi timp, autorii studiului sunt de părere că avansul din domeniul bancar va încetini în regiune, însă ritmul se va menţine totuşi ridicat.

De asemenea, profitabilitatea bancară şi capitalizarea se menţin la un nivel înalt, în pofida creşterii costurilor finanţării.

În condiţiile de piaţă actuale, economiştii UniCredit se aşteaptă la scăderea numărului de fuziuni şi achiziţii şi la orientarea băncilor pe creşterea organică, se mai spune în studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici