Unii administratori ar putea ieşi de pe Pilonul II în cazul plafonării contribuţiei

Plafonarea contribuţiei la Pilonul II ar putea avea ca efect ieşirea unor administratori din piaţa pensiilor private obligatorii, măsura afectând parametrii planurilor de afaceri, mai ales momentul intrării pe profit, a declarat, joi, directorul general al BCR Pensii, Simona Diţescu.

16 afișări
Imaginea articolului Unii administratori ar putea ieşi de pe Pilonul II în cazul plafonării contribuţiei

Unii administratori ar putea ieşi de pe Pilonul II în cazul plafonării contribuţiei (Imagine: Răzvan Chiriţă - Mediafax Foto)

"Renunţarea la acest business se va manifesta şi în rândul acelor administratori care au portofolii importante, de ordinul sutelor de mii de clienţi. Deci nu vor avea loc doar fuziuni, trei operaţiuni de acest tip fiind deja anunţate, dar şi vânzarea afacerii către altă companie", a spus Diţescu în conferinţa "Mediafax Talks about Private Pensions".

În plus, spune şeful BCR Pensii, plafonarea contribuţiei pe Pilonul II va determina solicitări suplimentare de majorare a capitalului către acţionari.

"În condiţiile crizei financiare actuale, dar şi neasigurarea unei predictibilităţi legislative, mulţi dintre acţionarii administratorilor nu vor fi de acord cu aporturi de capital suplimentare faţă de cele planificate", a spus Diţescu.

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) prevede ca o parte din contribuţia pe care o plăteşte fiecare angajat la bugetul asigurărilor sociale de stat să intre în administrare privată. În 2008, această contribuţie a reprezentat 2% din suma plătită de fiecare angajat la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar până în 2016 va ajunge la 6%.

Potrivit legislaţiei, contribuţia la Pilonul II ar trebui să crească la 2,5% în 2009, dar în bugetul de stat a fost prevăzută suma care va acoperi doar 2%.

BCR Pensii este unul din cei 14 jucători de pe Pilonul II, cu active 29,7 milioane de lei, la finele lunii ianuarie, dintr-un total de 949,6 milioane pe întreaga piaţă de profil.

În 2008, administratorul a anunţat că fondul BCR va fuziona cu cel gestionat Omniasig Pensii, ale cărui active au atins 11,1 milioane de lei în luna ianuarie.

Diţescu a spus că în continuare BCR Pensii analizează posibilitatea unor noi preluări, care vor fi făcute publice la momentul oportun.

"Un criteriu în alegerea unui fond care poate fi preluat îl constituie numărul de clienţi. Se cunoaşte faptul că fuziunile anunţate până în prezent au vizat fondurile de pensii cu mai puţin de 50.000 de clienţi. Până la finele anului cred că vor mai avea loc şi alte fuziuni sub acest prag, dar cred că este posibil să vedem preluări şi peste acest nivel", a spus Diţescu.

Ultimele două fonduri cu mai puţin de 50.000 de clienţi sunt cele administrate de Prima şi OTP.

Citeşte şi:

Contribuţia angajatului la pensiile private obligatorii va rămâne la 2% din venit, în acest an

Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5%

Guvernul justifică plafonarea contribuţiei la pensii private

Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici