UPDATE: Bursa a crescut uşor, pe o lichiditate de sub 5 milioane de lei

(adaugă informaţii, în paragrafele 12 - 17)

Urmărește
3 afișări

Bursa a crescut cu 0,78%, pe o lichiditate care cu greu a depăşit 4,9 milioane lei, în condiţiile în care jumătate din acţiunile listate au fost oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA.

Titlurile emise de un număr de 41 de companii din cele 76 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB au fost suspendate joi de la tranzacţionare. Din cele 41 de companii Flamingo (FLA), Uztel (UZT) şi Siretul (SRT) sunt suspendate deoarece sunt în insolvenţă, iar restul de 38 au fost oprite pentru derularea adunărilor generale ale acţionarilor.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, spune că cei mai mulţi investitori au ales în această săptămână să participe la AGA la companiile unde au acţiuni, iar din acest motiv rulajele bursei au fost reduse.

"Investitorii sunt acum plecaţi la AGA, pentru a lua pulsul companiilor în care au investit. De obicei, acolo se află mai multe decât se scrie în comunicatele trimise bursei, iar asta permite investitorilor să gândească strategia pentru următoarea perioadă. Cred că o parte dintre investitori se vor repoziţiona în funcţie de deciziile AGA, pentru că vor migra după dividende, pe termen scurt, iar apoi vor lua în calcul şi planurile de afaceri ale companiilor", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.

Transferurile au cumulat 4,9 milioane lei (1,2 milioane euro), sumă de peste şapte ori mai redusă decât rulajul din sesiunea precedentă, de 36,4 milioane lei (8,9 milioane euro).

Lichiditatea de miercuri a fost, totuşi, asigurată în proporţie de 81% de două deal-uri cu 0,29% din acţiunile BRD (BRD), în valoare de 29,6 milioane lei.

"Cred că vom vedea nişte mişcări în piaţă, mai ales pe acţiunile unde dividendele sunt bune şi investitorii au încredere în conducerea companiei", a mai spus Tod.

Ultimele tranzacţii de joi cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,71%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,71%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost singurele tranzacţionabile joi din acest indice.

La finalul sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, era cu 0,57% peste nivelul de miercuri.

Titlurile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,6 milioane lei şi, respectiv, 1,1 milioane lei. Astfel, cele două acţiuni au asigurat 57% din rulajul pieţei principale. Acţiunile BRD au crescut cu 0,73%, la 15,1 lei, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,33%, la 0,44 lei.

Acţiunile Erste au coborât cu 2,64%, la 140,2 lei (34,4 euro), fiind influenţate de corecţia, de 3,21%, înregistrată pe piaţa de la Viena. La finalul şedinţei de la Bucureşti, pe bursa de la Viena, titlurile erau cotate la 34,2 euro.

Operaţiunile de la BVB au însumat 675.000 de lei, iar pe piaţa de la Viena au fost de 48,6 milioane euro.

Banca austriacă a anunţat joi dimineaţă rezultatele financiare pentru primul trimestru. Profitul net după plata intereselor minoritare al grupului Erste a crescut cu 2,1%, la 260,6 milioane euro, datorită scăderii costurilor de risc şi în pofida impactului negativ de 47,9 milioane de euro al introducerii taxei bancare în Austria şi Ungaria.

Rulaje mai mari de 100.000 de lei au mai înregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2) - 769.000 de lei, BVB (BVB) - 233.000 de lei şi Dafora (DAFR) - 106.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 575.000 de lei, sumă cu 22% mai mare decât rulajul de miercuri, de 472.000 de lei.

Titlurile Unirea Shopping Center (SCDM) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 360.000 de lei, iar preţul a stagnat la 90 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris avansau cu până la 0,6%, în timp ce piaţa de la Londra era în scădere cu 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 0,4%, iar pieţele din Slovenia şi Rusia erau în creştere cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici