Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor la nivel mondial a depăşit 1.000 de miliarde dolari în acest an

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor la nivel mondial a depăşit 1.000 de miliarde de dolari în acest an, după ce în ultimele două săptămâni au fost anunţate 787 de tranzacţii totalizând 86,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

28 afișări
Imaginea articolului Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor la nivel mondial a depăşit 1.000 de miliarde dolari în acest an

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor la nivel mondial a depăşit 1.000 de miliarde dolari în acest an (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Comparativ cu primele şapte luni ale anului trecut, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a crescut cu 10% în acest an şi ar putea indica o accelerare în a doua jumătate a lui 2010.

Companiile devin mai încrezătoare, ca urmare a constituirii de rezerve financiare şi a declinului costurilor împrumuturilor, consideră o parte a bancherilor.

"Consiliile de administraţie ale companiilor au fost reticente în a lua decizii, însă încep să devină mai confortabile cu situaţia economică, astfel că ar putea avea loc o recuperare", a afirmat Wilhelm Schulz, şef al diviziei europene de fuziuni şi achiziţii la Citigroup.

Un obstacol în calea tranzacţiilor ar putea fi creşterea economică a SUA, care a încetinit la 2,4% în trimestrul al doilea, potrivit datelor executivului american.

Perspectiva din Europa se îmbunătăţeşte, odată cu avansul încrederii în economie la maximul ultimilor doi ani în iulie şi a declinului şomajului din Germania pentru a 13-a lună consecutivă. În plus, doar şapte din cele 91 de bănci analizate nu au trecut testele de stres organizate la nivel europeran.

"Ne aşteptăm la un flux mai bun de fuziuni şi achiziţii. Au existat unele derapaje datorate crizei din Europa, dar acestea dispar", a afirmat Raju Shukla, şeful Barclays Capital India.

Luna iulie a fost marcată de anunţul grupului petrolier BP privind vânzarea de active în valoare de 30 de miliarde de dolari în următoarele 18 luni, pentru a obţine fondurile necesare acoperii costurilor poluării cu ţiţei dn Golful Mexic. Achiziţia de câmpuri petrolifere şi gazeifere de către Apache de la grupul britanic, pentru şapte miliarde de dolari s-a numărat printre cele mai mari tranzacţii ale lunii iulie.

În sectorul telecom, grupul spaniol Telefonica a ajuns la un acord cu Portugal Telecom pentru preluarea participaţiei de 50% a companiei portugheze la Vivo Participacoes, cel mai mare operator wireless din Brazilia. Telefonica va plăti 7,5 miliarde de euro.

Portugal Telecom a anunţat în aceeaşi zi că va prelua 22,4% din compania braziliană Telemar Norte Leste (cunoscută şi sub denumirea "Oi") pentru aproape cinci miliarde de dolari.

Noi tranzacţii ar putea fi anunţate în perioada următoare. Sanofi Aventis dispune de acordul consiliului de administraţie pentru a oferi până la 18,7 miliarde de dolari pentru achiziţia companiei farmaceutice Genzyme, au afirmat trei surse apropiate situaţiei. Totodată, un grup controlat de omul de afaceri chinez Li Ka-shing a oferit peste nouă miliarde de dolari pentru preluarea unor active energetice ale EDF în Marea Britanie.

Volumul tranzacţiilor din domeniul fuziuni şi achiziţii este încă la un nivel redus comparativ cu anii de boom economic 2006 şi 2007, când acestea au totalizat 3.510 miliarde de dolari, respectiv 4.020 miliarde de dolari. Nivelurile respective nu vor fi atinse din nou în viitorul apropiat, consideră analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici