Valul de credite neperformante se retrage, însă adevăratul test pentru bănci vine în 2010

Pieţele aşteaptă ca marile bănci din Europa emergentă să anunţe încetinirea ritmului de creştere a creditului neperformant în regiune în trimestrul al treilea, un nou indiciu al stabilizării sistemului financiar şi economiilor, însă "momentul adevărului" pentru creditori va fi prima parte a lui 2010

16 afișări
Imaginea articolului Valul de credite neperformante se retrage, însă adevăratul test pentru bănci vine în 2010

Valul de credite neperformante se retrage, însă adevăratul test pentru bănci vine în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentanţii mai multor grupuri financiare cu reprezentare largă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen şi OTP, au declarat în ultimele câteva luni că avansul creditelor neperformante, principalul obstacol din calea profitabilităţii în prima jumătate a anului, a pierdut din anvergură în perioada fiscală iulie-septembrie, aminteşte Reuters într-o analiză asupra situaţiei sistemului financiar-bancar din regiune.

Instituţiile de credit cu expunere amplă pe pieţele est-europene se vor confrunta însă cu "adevăratul test" în primele trimestre ale anului viitor, deoarece strategiile pe care le-au adoptat pentru gestionarea valului de credite neperformante se bazează în principal pe relansări economice rapide ale statelor din regiune, notează agenţia de presă.

"Momentul adevărului va fi în 2010, când se va alege grâul de neghină", comentează Matthias Siller, care administrează active de 1,9 miliarde de dolari pe pieţele est-europene pentru fondul Barings Asset Management.

Băncile au încercat să "uniformizeze" cât mai bine creşterea creditelor neperformante de la începutul crizei în regiune, mergând până la limitele regulilor de contabilitate pentru a crea privizioane cât mai reduse în acest sens, întinse pe perioade cât mai lungi de timp, notează Reuters.

"Această situaţie arată că legea oferă băncilor suficient spaţiu de manevră în zona provizioanelor pentru credite neperformante. Mulţi analişti nu au înţeles acest lucru, generând astfel presiune pe estimările privind profiturile", apreciază Siller.

Strategiile băncilor de a apăsa cu blândeţe pedala provizioanelor le-a permis să-şi conserve în mare măsură profiturile şi să evite majorări de capital masive, care să dilueze deţinerile acţionarilor la cotaţiile bursiere "deprimate" din prima parte a anului, potrivit agenţiei de presă.

Unele instituţii de credit, printre care grupul suedez Swedbank, expus masiv pe pieţele baltice, cel mai sever afectate de criză din UE, dar şi banca poloneză PKO, Alpha Bank şi National Bank of Greece, din Grecia, au accesat pieţele pentru lichidităţi după ce preţurile bursiere au revenit, iar analiştii anticipează că Erste va adopta aceeaşi strategie.

Intervenţiile orchestrate ale Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene au stabilizat monedele din regiune şi au protejat portofoliile de credit în valută ale băncilor, însă reducerea raportului rezerve/credite neperformante la 50-60%, de la peste 100% înainte de criză, lasă puţin spaţiun de manevră în eventuale situaţii neplăcute.

Principalele riscuri vin din zona creditelor care au fost restructurate pentru evitarea defaultului, unde datornicii ar putea ajunge oricum în incapacitate de plată. Totodată, există vulnerabilităţi în ceea ce priveşte colateralul înaintat pentru securizarea împrumuturilor, cu şanse ca activele sechestrate juridic de creditori să valoreze prea puţin pentru a acoperi pierderile.

În plus, răspândirea falimentelor şi creşterea şomajului ar putea conduce la noi valuri de credite neperformante.

Aceste riscuri sunt mai severe în ţările care au accesat deja ajutoare externe de la FMI şi UE, inclusiv în România, Ungaria, Ucraina şi Letonia, notează Reuters.

În acest context, analiştii chestionaţi de Thomson Reuters anticipează, în medie, un profit net de 2,21 euro pe acţiune pentru Erste Bank în acest an, în scădere cu 47% faţă de 2008. Pentru grupul francez Societe Generale, experţii prevăd un profit net de 1,75 euro pe acţiune, cu 46% mai mic decât în 2008, în timp ce UniCredit ar urma să raporteze un rezultat de 11 eurocenţi pe acţiune, în declin cu 56%.

Raiffeisen International va avea, potrivit analiştilor, un profit net de 36 eurocenţi pe acţiune, cu 94% mai redus decât nivelul de anul trecut, iar grupul ungar OTP va înregistra un câştig de 516 forinţi pe acţiune, în scădere cu 52%.

Profitul EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, ar urma să coboare cu 49%, la 60 eurocenţi pe acţiune, în timp ce National Bank of Greece (Banca Românească) va avea un câştig de 2,16 euro pe acţiune, în retragere cu 25%.

Dintre băncile româneşti, Banca Transilvania ar urma să înregistreze un câştig net de 0,04 lei pe acţiune, în scădere cu 88%, conform analiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici