Vânzarea locuinţelor premium şi de lux nu mai aduce profit, proprietarii le închiriază

Piaţa rezidenţială premium şi de lux va înregistra în următorul an cea mai mare ofertă de proprietăţi scoase la închiriere, deoarece proprietarii acestui tip de locuinţe nu le mai pot vinde la randamentele scontate, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

45 afișări
Imaginea articolului Vânzarea locuinţelor premium şi de lux nu mai aduce profit, proprietarii le închiriază

Vânzarea locuinţelor premium şi de lux nu mai aduce profit, proprietarii le închiriază

"Recesiunea imobiliară diversifică oferta de locuinţe date spre închiriere. Oferta constantă din ultimii ani era constituită din proprietăţile închiriate de către cei care deţin deja cel puţin o altă locuinţă şi care privesc a doua proprietate ca pe o investiţie, o sursă suplimentară de venit. Acestora li s-au adăugat în ultimele opt luni, gradual, oferte de la diverşi proprietari care nu activaseră înainte pe segmentul închirierilor", a declarat, într-un comunicat, Oana Lungu, consultant în departamentul rezidenţial al DTZ Echinox.

Noii intraţi pe această piaţă sunt, în primul rând, cei care au cumpărat, la un preţ avantajos, în urmă cu un an proprietăţi în zone foarte bune, de obicei vile, pe care le-au renovat în vederea unei investiţii pe termen scurt şi care aşteptau momentul oportun pentru a le vinde pentru a obţine profit.

"Aceştia însă au fost luaţi prin surprindere de noile condiţii de piaţă şi au realizat că randamentul investiţiei nu mai este unul realist, îndreptându-se acum spre închirierea lor, de cele mai multe ori la un preţ mai ridicat decât preţul pe care l-ar fi cerut, respectiv obţinut, înaintea perioadei de criză", a spus Lungu.

O parte din ofertă va fi rezultatul finalizării mai multor ansambluri de apartamente noi cu finisaje şi facilităţi premium, în zone centrale, lângă parcuri sau lacuri.

"Proprietarii acestor apartamente sunt reprezentaţi, pe de o parte de micii investitori care au achiziţionat portofolii de apartamente într-unul sau mai multe ansambluri rezidenţiale în vederea revânzării acestora pe termen scurt şi mediu, iar pe de altă parte de dezvoltatori. Pe o piaţă pe care tranzacţiile s-au redus semnificativ în ultimele luni, şi aceştia au ales varianta închirierii", a arătat Lungu.

În opinia sa, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi a unei stări generalizate de expectativă, dezvoltatorii preferă să ofere apartamentele spre închiriere viitorilor proprietari, oferindu-le inclusiv posibilitatea de le cumpăra la un preţ preferenţial după o perioadă care variază de la un an la trei sau chiar patru ani.

"Această nouă ofertă de apartamente în ansambluri rezidenţiale a imobilizat oferta de apartamente în blocurile vechi. Interesul scăzut faţă de apartamentele vechi s-a făcut simţit relativ repede de către proprietarii care au scăzut chiriile simţitor. Oferta va continua să crească şi în următorul an, odată cu finalizarea altor proiecte rezidenţiale, echilibrând balanţa cerere-ofertă. Noile apartamente care intră şi vor intra pe piaţă îşi vor pune amprenta şi asupra preţului, iar proprietarii vor fi nevoiţi să scadă preţul în primă fază cu acele procente acumulate în aceste ultime luni", a mai spus reprezentantul DTZ.

DTZ Echinox prezentă pe piaţa românească din 2002 asigură o gamă largă de servicii pentru investitori, chiriaşi şi proprietari pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici