Vânzările de apartamente noi din Bucureşti au scăzut de şase ori în 12 luni

Numărul apartamentelor noi vândute în Bucureşti a scăzut în primul semestru de aproape şase ori faţă de perioada similară a anului trecut, la 515 unităţi, în condiţiile în care la sfârşitul lunii iunie erau disponibile spre vânzare peste 11.000 de locuinţe, potrivit unui raport al Colliers.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Vânzările de apartamente noi din Bucureşti au scăzut de şase ori în 12 luni

Vânzările de apartamente noi din Bucureşti au scăzut de şase ori în 12 luni (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Faţă de semestrul al doilea al anului 2008, când au fost tranzacţionate 600 de locuinţe, scăderea vânzărilor a fost de 15%, se arată în cel mai recent raport al Colliers.

În primul semestru din 2008 în Bucureşti au fost vândute 3.000 de locuinţe noi.

"Scăderea vânzărilor ar fi fost şi mai mare fără aportul a câtorva proiecte care, chiar şi în această perioadă dificilă, au reuşit să înregistreze vânzări record - o medie de 10 unităţi pe lună -, practicând politici de preţ şi modalităţi de plată atractive", susţin autorii studiului.

Stocul de apartamente noi a ajuns la 6.700 unităţi la finalul lunii iunie 2009, în creştere cu 42% faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2008. Totodată până la sfârşitul anului vor mai fi livrate, potrivit Colliers, 6.200 de unităţi.

"Aşadar, piaţa rezidenţială a fost afectată de criza economică într-un moment în care dezvoltatorii urmau să culeagă roadele de pe urma numărului record de proiecte începute în 2006 și 2007. Efectele crizei s-au resimţit în oferta de proiecte rezidenţiale începând cu a doua jumătate a anului 2008, când 12 dintre proiectele lansate în timpul acelui an au fost amânate în mod oficial. Primul semestru al anului 2009 a continuat această tendinţă, însă într-un ritm mai scăzut, doar două proiecte fiind amânate în această perioadă", se arată în raportul firmei de consultanţă imobiliară.

În consecinţă, pe piaţă au mai rămas 37 de proiecte, cu un total de 14.500 de apartamente. Dintre acestea, 7.600 de unităţi - 6.600 în fază de proiect şi 1.000 finalizate - sunt încă disponibile pentru vânzare.

"Dacă însă luăm în considerare şi un număr de aproximativ 3.500 de apartamente care au fost vândute către investitori şi sunt oferite pe piaţă pentru revânzare, oferta disponibilă de apartamente noi pe piaţa din Bucureşti ajunge la 11.100 de unităţi", susţin autorii studiului.

O altă schimbare notabilă remarcată de analiştii Colliers în 2009 a fost creşterea stocului de apartamente livrate şi nevândute, în condiţiile în care 15% din stocul total de unităţi noi este încă disponibil la vânzare.

"Această situaţie marchează trecerea la o nouă etapă a pieţei rezidenţiale, în care numărul şi diversitatea ofertei existente vor determina o reducere drastică a vânzărilor de apartamente în stadiul de proiect", se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte preţurile, în raport se arată că acestea au scăzut cu 12% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la o medie de 1.415 euro pe metru pătrat construit sau 1.685 euro, TVA inclus.

Reducerile de preţ au variat între 4% şi 32% şi s-au manifestat mai pronunţat în al doilea trimestru al anului, ca o reacţie la lipsa tranzacţiilor din primul trimestru.

"Aceste preţuri reflectă cotaţiile oficiale, însă preţul real de vânzare se poate reduce cu până la 15%, deoarece dezvoltatorii sunt acum mai dispuşi să negocieze", se precizează în raport.

Pentru finalul anului 2009, consultanţii imobiliari nu anticipează nicio lansare sau amânare de proiect, dar o uşoară creştere a vânzărilor în urma scăderii preţurilor şi a lansării programului "Prima Casă".

"Odată început, Programul «Prima Casă» va contribui la creşterea volumului de tranzacţii, fie direct prin condiţiile favorabile de finanţare, fie indirect prin vânzarea locuinţelor vechi şi implicit crearea unei posibile cereri pentru apartamente noi. Estimăm că impactul direct al acestui program asupra apartamentelor noi din Bucureşti va fi limitat, deoarece preţurile unităţilor noi sunt în general mai ridicate decât valoarea maximă garantată de către guvern", apreciază analiştii Colliers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici