Vasilescu: BNR nu a avut alt scenariu pentru primul semestru

BNR a avut în scenariu scăderea economiei în primul trimestru, dar speranţele se legau de a doua parte a anului, iar îngrijorarea preşedintelui Băsescu este firească pentru că Guvernul este nevoit să anunţe oficial recesiunea, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale.

17 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: BNR nu a avut alt scenariu pentru primul semestru

Vasilescu: BNR nu a avut alt scenariu pentru primul semestru (Imagine: Mediafax Foto)

"Îngrijorarea preşedintelui este firească, mai ales că intrarea României în recesiune este inevitabilă. Am avut un trimestru I cu rată negativă de creştere, iar la 30 iunie se va încheia al doilea trimestru cu rată negativă de creştere şi, practic, Guvernul va fi nevoit să anunţe oficial recesiunea. BNR nu a avut niciodată un alt scenariu pentru această primă jumătate a anului. Speranţele au fost legate de ce se va întâmpla în semestrul al doilea, şi, la această oră, încă există şanse ca să încheiem anul măcar cu 0,1- 0,2% în creştere", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus miniştrilor că optimismul Băncii Naţionale a României privind economia nu are acoperire în evoluţiile viitoare, deoarece România va înregistra o scădere a PIB şi în trimestrul II şi va intra în recesiune, asigurând însă că va rămâne un partener al Guvernului.

"Plecând de la premisa că suntem parteneri în momente de criză, să ştiţi că în mod ferm rămân partenerul Guvernului până când trece criza, în speranţa că trece în timp util. Părărea mea este, deşi nu am elemente definitive, că optimismul manifestat de BNR în luna aprilie nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice şi vom avea scădere şi în trimestrul doi, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele", a spus Băsescu miniştrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici