Vasilescu: BNR va reduce RMO, dar ar fi o eroare să producă "un val care să se reverse către bănci"

BNR s-a angajat să reducă treptat rezervele minime obligatorii şi a eliberat în mai un miliard de euro, ce va fi urmat de alte relaxări, dar ar fi o greşeală să producă "un val care să se reverese către băncile comerciale", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

10 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: BNR va reduce RMO, dar ar fi o eroare să producă "un val care să se reverse către bănci"

Vasilescu: BNR va reduce RMO, dar ar fi o eroare să producă "un val care să se reverse către bănci"

"A fost o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi alte instituţii. A fost întocmit un program, prin care BNR s-a angajat la o reducere treptată a rezervelor minime obligatorii consituite de bănci. Deja un miliard de euro a plecat din rezerva internaţională a BNR la băncile comerciale în luna mai. Alte sume vor fi eliberate în lunile următoare. Ar fi o eroare să se producă un val care să se reverese către băncile comerciale şi, desigur, că BNR se va feri să facă o asemenea eroare. De altfel, chiar în acordul cu FMI sunt stabilite măsuri ce se înscriu în limitele prudenţialităţii bancare", a spus Vasilescu.

Prezent la şedinţa de duminică a Guvernului, preşedintele Traian Băsescu a arătat că BNR trebuie să fie predictibilă, adică să angajeze cu băncile comerciale discuţii cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducere banilor băncilor comerciale care se află în rezerva BNR.

"Dacă aţi văzut diverşi demagogi pe la televizor care ţipă că statul român a împrumutat de la FMI şi de la UE aproape 20 de miliarde de euro, aş vrea să ştie orice membru al Guvernului că, în momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro, iar în lei echivalentul a 6 miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, ci ai băncilor comerciale, iar dacă vrem să intrăm în zona euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Deci aceşti bani trebuie eliberaţi oricum în circuitul bancar şi înapoiaţi printr-un procedeu sau altul băncilor comerciale. Povestea pe care o vedeţi cu domni jelind pe la televizor cum că patria s-a împrumutat. Ţara s-a împrumutat ca să îşi creeze condiţii, printre altele, ca să elibereze banii care nu sunt ai ei", a spus Băsescu miniştrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici