Vasilescu: Prognoza de 7,5% din PIB a CE va produce "un mic seism"

Estimarea Comisiei Europene de 7,5% din PIB privind deficitul bugetar al României din 2009 va produce "un mic seism", a afirmat, luni seara, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

31 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Prognoza de 7,5% din PIB a CE va produce "un mic seism"

Vasilescu: Prognoza de 7,5% din PIB a CE va produce "un mic seism" (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

"Comisia Europeană vine şi spune, aşa, dintr-o dată, că voi (România - n.r.) o să aveţi un deficit bugetar de 7,5% din Produsul Intern Brut. Această cifră va produce un mic seism. Aşteptăm să vedem ce garanţii ne oferă Guvernul în tabloul exact pe venituri şi cheltuilei", a spus Vasilescu, pentru www.stirileprotv.ro.

CE estimează că deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an, de la 5,25% în 2008, respectiv la 7,9% în 2010, reflectând creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a decalarat, recent, că Executivul urmăreşte pentru acest an încadrarea într-un deficit bugetar în jurul a 2%din PIB, după un nivel de 5,2% înregistrat în 2008.

Vasilescu a afirmat că nu crede, totuşi, că deficitul bugetar va înregistra valoarea înaintată de Comisia Europeană, dar se aşteaptă ca diferenţa dintre prognozele CE şi cele ale autorităţilor de la Bucureşti cu privire la alţi indicatori macroeconomici, cum ar fi PIB-ul, să fie chiar mai mare decât în prezent.

"Aşteptăm să vedem şi unde va fi PIB-ul României. Sunt voci care spun că diferenţa dintre prognoza CE şi a autorităţillor ar putea fi chiar mai mare", a explicat Vasilescu.

Citeşte şi

Deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an

CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici