Venezuela a tăiat cu 6 zerouri din coada monedei naţionale. În vechiul sistem, o sticlă de doi litri de apă minerală costa peste 8 milioane de bolivari

  • O nouă monedă, cu şase zerouri mai puţin, a debutat oficial, astăzi, 1 octombrie, în Venezuela.
  • Cea mai mare valoare nominală, până acum, era o bancnotă de 1 milion de bolivari, care valora puţin sub un sfert de dolar.
  • Noua monedă, plasată după ani de inflaţie foarte mare, atinge maximum 100 de bolivari, puţin sub 25 de dolari.
954 afișări
Imaginea articolului Venezuela a tăiat cu 6 zerouri din coada monedei naţionale. În vechiul sistem, o sticlă de doi litri de apă minerală costa peste 8 milioane de bolivari

Venezuela a tăiat cu 6 zerouri din coada monedei naţionale. În vechiul sistem, o sticlă de doi litri de apă mineral costa peste 8 milioane de bolivari

Schimbul de la un milion la unu este destinat să faciliteze atât tranzacţiile în numerar, cât şi calculele contabile.

„Cel mai important motiv este să ştim că sistemele de plăţi s-au prăbuşit deja, deoarece numărul de cifre face calculele practic imposibil de gestionat”, explica Jose Guerra, profesor de economie la Universitatea Centrală din Venezuela.

În vechiul sistem, o sticlă obişnuită de doi litri de sifon costa mai mult de 8 milioane de bolivari.

Băncile au permis clienţilor să retragă până la 20 de milioane de bolivari, în numerar, pe zi. Clienţii s-au bazat pe dolarii americani şi pe alte metode digitale de plată, precum Zelle şi PayPal, pentru a face cumpărături.

În zilele noastre, majoritatea tranzacţiilor se fac electronic, iar peste 60% se fac în dolari SUA.

Este a treia oară când liderii venezueleni au tăiat zerourile. Bolivarul a pierdut trei zerouri în 2008 sub conducerea fostului preşedinte Hugo Chavez, în timp ce succesorul său, actualul preşedinte Nicolas Maduro, a eliminat cinci zerouri în 2018.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici