Venituri mărite substanţial pentru profesori. Creşteri de până la 20,5%

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat joi creşterile salariale care vor fi acordate personalului din învăţământ în 2024.

1479 afișări
Imaginea articolului Venituri mărite substanţial pentru profesori. Creşteri de până la 20,5%

Venituri mărite substanţial pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Creşteri de până la 20,5%

„În ceea ce priveşte majorările salariale pentru salariaţii din învăţământ, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar creşterile sunt între 19,4% şi 20,5%, creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creştere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie”, a spus Ligia Deca, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Ea a precizat că pentru debutanţii cu studii superioare de lungă durată, creşterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4%, din care 12,6% în ianuarie.

„Aşa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechităţile salariale în ceea ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar. Pentru aceste funcţii s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactfice calculate cu dirigenţie în vederea eliminării inechităţilor existente acum. Astfel, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Conform acesteia, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, cu sprorul de suprasolicitare neuropsihică şi dirigenţie, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 de lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică.

„Pentru învâţământul superior, creşterile sunt între 15 şi 21%. Creşterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare din învăţământul superior în anul 20224 este de aproximativ 20%, din care creşterea medie din luna ianuarie este de aproximativ 13%. Cea mai mare creştere se întregistrează pentru lectori sau şefi lcurări, peste 21%, urmaţi de asisistenţi universitari, peste 20%”, a adăugat Deca.

Ea a anunţat că pentru personalul didactic auxiliar creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 este de 15, 5%, din care în ianuarie de aproximativ 10%. Pentru personalul administrativ sau nedidactic, creşterea salarială brută medie totală va fi de 15%, din care 9% se va acorda începând din ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
creşteri,
salariale,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici