Veniturile din drepturi de autor nu sunt recalculate, beneficiarul nu răspunde solidar cu plătitorul

Veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celor obţinute din activităţi independente, astfel încât impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate şi datorate solidar de către plătitor şi beneficiar, conform normelor de aplicare a Codului Fiscal.

514 afișări
Imaginea articolului Veniturile din drepturi de autor nu sunt recalculate, beneficiarul nu răspunde solidar cu plătitorul

Veniturile din drepturi de autor nu sunt recalculate, beneficiarul nu răspunde solidar cu plătitorul (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

VEZI AICI HOTÂRĂREA DE GUVERN, NOTA DE FUNDAMENTARE ŞI ANEXA PENTRU MODIFICAREA CODULUI FISCAL.

Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal prevede în mod clar că veniturile din drepturi de autor şi drepturile conexe sunt considerate venituri din activităţi independente, iar activităţile desfăşurate în mod independent care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.

"Normele prevăd excluderea de la recalificarea ca activităţi dependente a activităţilor desfăşurate în mod independent şi care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi drepturilor conexe", se arată în document.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal stabileşte că persoanele care au venituri din activităţi independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuţiile sociale şi impozitele datorate, dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale.

"În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă se aplică regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază. (...) Orice activitate poate fi reconsiderată drept activitate dependentă în conformitate cu principiul prevalenţei economicului asupra juridicului. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit", se arată în ordonanţa intrată în vigoare la 1 iulie.

Astfel, în cazul firme plătitoare aflată în insolvenţă sau care nu achită contribuţiile şi al cărei patrimoniu nu acoperă sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activităţi independente, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate.

La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului în jur de 25.000 de lei.

Ordonanţa include o nouă prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de "orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii", definiţie care oferă o marjă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali.

Tot de la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obţinut din drepturi de proprietate intelectuală a fost redusă la jumătate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeaşi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, fiind operată şi pentru venituri din crearea unor lucrări de artă monumentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici