Veniturile la buget au urcat în 2010 din accize şi TVA; cele din impozite şi contribuţii au scăzut

Încasările din TVA, accize şi venituri nefiscale au avut cea mai mare contribuţie la creşterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea încasărilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit şi contribuţiile la asigurări sociale, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

179 afișări
Imaginea articolului Veniturile la buget au urcat în 2010 din accize şi TVA; cele din impozite şi contribuţii au scăzut

Veniturile la buget au urcat în 2010 din accize şi TVA; cele din impozite şi contribuţii au scăzut (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Deficitul bugetar înregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei.

"Deficitul bugetar s-a diminuat faţă de anul 2009 de la 7,4% la 6,5% din PIB ca urmare a creşterii încasărilor, în condiţiile unor cheltuieli obligatorii suplimentare înregistrate la dobânzi, ajutoare pentru şomaj, plata arieratelor, finanţarea proiectelor din programele cu finanţare UE", se arată într-un comunicat al Finanţelor.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei şi au fost cu 7,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent.

Creşterea încasărilor s-a înregistrat în principal la impozitele pe bunuri şi servicii, respectiv taxa pe valoare adăugată (+14,3%) şi accize (+11,5%), precum şi la venituri nefiscale (+18,5%).

Discrepanţele faţă de anul precedent, deşi au avut un trend descendent, au înregistrat valori importante la impozitul pe venit (-3,2%), impozitul pe profit (-4,9%), şi contribuţii de asigurări sociale (-4,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au înregistrat o creştere cu 181% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 5,4 miliarde lei faţă de 1,9 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 201,9 miliarde lei, în cerştere în termeni nominali cu 4,2% faţă de anul precedent.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele cu finanţare UE (+170%), dobânzi (+20%) ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, asistenţă socială (+7,3%) ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj.

De asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 5,2% faţă de anul 2009, în principal ca urmare a majorării cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata arieratelor.

La nivelul administraţiilor locale creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent se datorează preluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând cu luna martie 2010, precum şi ca urmare a descentralizării unităţilor sanitare prin preluarea acestora începând cu luna iulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale.

Cheltuielile de personal s-au menţinut sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent cu 8,6%.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi programe de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe anul 2010 în sumă de 33,7 miliarde lei, respectiv 6,6% din PIB.

Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici