Veste bună dacă ai credit: ROBOR la 3 luni continuă să scadă şi coboară sub 2%

  • ROBOR la 3 luni a scăzut, vineri, la 1,99%, cel mai mic nivel din februarie 2018
  • Şi ROBOR la 6 luni a coborât la 2,07%, de la 2,08%, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2017
  • ROBOR la 3 luni a înregistrat o tendinţă de scădere de la începutul anului, când era 3,19% în 3 ianuarie 2020
4497 afișări

Dacă ai credit la bancă, uite o veste bună pentru tine, aproape de finalul verii: indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut vineri, 14 august, la 1,99%. Scăderea vine pe fondul reducerii ratei de dobândă de referinţă de la 1,75% la 1,50%, un minim istoric. Indicele ROBOR a mai atins acest nivel în februarie 2018, când se situa puţin sub pragul de 2%.

În 20 mai, ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,43%, sub nivelul IRCC. ROBOR la 3 luni a înregistrat o tendinţă de scădere de la începutul anului.

Indicele IRCC, pe baza căruia se stabilesc dobânzile la credite noi acordate de bănci populaţiei, este de 2,41%. Valorea iniţială a indicelui IRCC a fost 2,44%. Diferenţialul de dobândă dintre cei doi indici este de 0,36%.

Dobânzile băncilor la credit ipotecar variază între 4,31% şi 8,16%. Vestea proastă, potrivit analiştilor, este că dobânzile la depozitele în lei vor înregistra scăderi.

„Anul acesta vorbim despre o scădere de peste 3,1% pentru ROBOR la trei luni. Ne va mai aduce încă o zecime sau două zecimi de punct procentual. Deci în zona 1,8%-1,9% mai spre finalul acestui an”, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie al X-Trade Brokers România.

„Dacă vorbim de un credit de aproximativ 70.000 de euro imobiliar, luat pe 20 de ani, am putea asista la o scădere de aproximativ 100 lei a ratei lunare. Pentru o valoare mai mare, care se apropie de 100.000 euro, am asista la o rată mai scăzută cu aproximativ 130 lei”, explică el.

„De la începutul anului şi până acum, dobânzile la credite în lei, credite noi obţinute de persoanele fizice, au oscilat între 5,5% - 5,2% pe an”, spune şi Dragoş Cabat, analist economic. „Neexistând o dorinţă foarte mare, în acest moment, a băncilor comerciale să împrumute persoanele fizice, nici chiar companiile, nu au nici această dorinţă de a competiţiona între ele pe dobânzile oferite.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici